Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Om allt går bra är ett coronavaccin klart i oktober – överläkare: "Alla som vill ska få vaccin"

Från 2020
Närbild av en hand som håller i vaccin.
Bildtext I Finland vill man ge alla möjligheten att vaccinera sig mot covid-19.
Bild: David Herraez / Alamy / AOP

Nu testas 28 potentiella vaccin mot covid-19 på människor. Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger att situationen ser väldigt ljus ut.

Finland vill sköta sina vaccinköp tillsammans med de andra EU-länderna, men vilket vaccin det blir har inte klarnat än.

Det är EU-kommissionen som ska förhandla med producenterna om pris, antal doser och när ett potentiellt vaccin ska levereras till de medlemsländer som vill ha det.

Finland har också uttryckt intresse för de vaccin som världshälsoorganisationen WHO är med och utvecklar. WHO:s mål är att leverera två miljarder säkra vaccindoser till 150 länder innan slutet av 2021.

Exakt hur många doser Finland kommer att beställa eller få är oklart.

– Det beror på hur många vaccindoser som krävs för att vaccinet ska vara effektivt. Kanske behöver äldre personer två doser och yngre en dos, vi vet inte, säger Hanna Nohynek.

Hanna Nohynek är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
Bildtext Överläkare vid THL Hanna Nohynek tror att vi kan se de första testresultaten för ett vaccin mot covid-19 i oktober.
Bild: Yle/Anna Savonius

Det är alltså testerna som får visa vägen. De vaccin som har kommit längst i utvecklingen är inne på fas tre i testningen, där man tar reda på ifall de är effektiva och säkra.

– Om allt går bra kan vi få resultaten och ett fungerande vaccin i oktober. Men när vacciner levereras till Finland vet vi inte ännu, säger Nohynek.

För att vaccinet ska komma ut på marknaden måste läkemedelsmyndigheterna anse att det är tillräckligt effektivt och bevilja försäljningstillstånd.

– Vi hoppas att de vacciner vi kommer att använda är tillräckligt effektiva och säkra för att inte ge allvarliga biverkningar.

Vad kommer det är kosta att vaccineras?

– Vaccinet kommer att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, så det kommer att vara gratis.

Närbild av en hand som håller i vaccin.
Bildtext Världshälsoorganisationen WHO vill dela ut två miljarder vaccindoser till 150 länder innan 2022.
Bild: Rungroj Yongrit / EPA

Vilka medborgare som står först i vaccinationskön är fortfarande oklart. THL kommer att meddela vilka deras vaccineringsrekommendationer är i höst.

– Vi ska vara beredda på att låta alla som vill vaccinera sig, säger Nohynek.

Ett alternativ kunde vara det vaccin som läkemedelsbolaget Astrazeneca har utvecklat vid universitetet i Oxford. Den Europeiska vaccinalliansen IVA har redan beställt 400 miljoner doser av vaccinet. Finland är inte del av alliansen, men det är fritt fram för europeiska länder att ta del av beställningen.

Sveriges vaccinsamordnare har gått ut med att Sverige får åtta miljoner doser av Oxfordvaccinet.

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade tidigare på torsdag att Finland ansluter sig till det Internationella vaccininstitutet IVI den 1 augusti. Hur det påverkar vaccinanskaffningen återstår att se.

Diskussion om artikeln