Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läkarbrist ett fortsatt problem inom psykiatrin i Vasa: "Våra anställda gör mer arbete än en person borde göra"

Från 2020
Stetoskop upphängt på en vägg.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Under våren var det lugnt på de psykiatriska avdelningarna vid Vasa centralsjukhus, men i sommar har patientmängderna börjat öka igen. Enligt överläkare Mirja Remes beror det åtminstone delvis på orsaker som är relaterade till coronaepidemin.

Mirja Remes är ansvarsområdeschef för psykiatrin på Vasa centralsjukhus. Hon tror att coronan till viss del ligger bakom att människor har börjat söka sig till psykiatrins tjänster.

– Människor börjar glömma bort den första oron över coronan och då visar sig de psykiska problemen.

Remes säger att effekterna av epidemin för den psykiska hälsan kan visa sig indirekt. Vårens distansundervisning och det osäkra ekonomiska läget har varit påfrestande för många.

Hon tror att psykiatrin kan få en våg av barn och unga i höst när skolorna börjar.

Läget bättre än i fjol

På Vasa centralsjukhus fungerar samtliga tre vuxenpsykiatriska bäddavdelningar på full effekt för tillfället. Personalläget är enligt Remes bättre än i fjol somras.

– Vi har flera unga, pigga läkare som ännu inte har specialiserat sig på avdelningarna. De ska ha ett särskilt tack.

Mirja Remes, direktör för psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Mirja Remes.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Den psykiatriska polikliniken är enligt Remes något underbemannad i och med att många är på semester. I nuläget har polikliniken ingen psykiater, utan arbetet sköts av allmänläkare.

– Vi har fått arbetet gjort på det sättet, säger Remes.

Inom ungdomspsykiatrin har man halverat antalet platser över sommaren. Just nu har man inga patienter inom barnpsykiatrin.

Läkarbrist ett problem

Hösten 2019 hade man långa köer till psykiatrin. Enligt Remes är läget bättre nu, men icke akuta undersökningar kan man bli tvungen att vänta på.

– Min förhoppning är att vi skulle kunna anställa personer som har fått psykiatrisk utbildning så att vi kan utveckla vår verksamhet och göra den ännu bättre.

Särskilt inom barn- och ungdomspsykiatrin skulle det enligt Remes vara viktigt att man kunde anställa fler läkare.

– Våra anställda gör mer arbete än en person borde göra.

Remes började själv sitt arbete i augusti 2019. Hennes erfarenhet hittills är att språkkraven och Vasas läge är två saker som har gjort det svårare att anställa.

Ökad arbetsbörda till hösten

Om farhågorna att patientmängden ökar ytterligare till hösten besannas innebär det att också arbetsbördan för de anställda kommer att öka.

– Med god tur blir det inte så. Men jag litar på vår personal. Vi har kunniga och professionella anställda, säger Remes.

Hon säger att det största problemet ändå är att man borde lyckas anställa fler psykiatrer.

– Vi kan nog komma överens om hur arbetet organiseras. Ingen ska behöva arbeta ihjäl sig.