Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump annullerar partikonvent i Florida: "Tidpunkten är helt enkelt inte rätt"

Från 2020
Uppdaterad 24.07.2020 06:49.
Presidentti Donald Trump aloitti koronakatsaukset uudelleen Valkoisessa talossa tiistaina.
Bildtext Trump har gjort en helomvändning gällande användande av munskydd och avbokar nu partikonvent på grund av coronaläget.
Bild: Yuri Gripas/ EPA

Republikanernas tilltänkta partikonvent i Floridastaden Jacksonville blir inte av, meddelade president Donald Trump på torsdagen.

- Tidpunkten är helt enkelt inte rätt, sade Trump och hänvisade till det förvärrade coronaläget i delstaten.

Trump gav beskedet vid ett pressmöte på torsdag eftermiddag lokal tid. Han sade att han fortfarande kommer att hålla ett tal, men i en annan form och utan tusentals personers närvaro.

Beslutet sätter punkt för flera veckor av spekulationer kring om partikonventet i Jacksonville kommer att bli av och under vilka omständigheter.

Beskedet markerar också ytterligare en kursändring i Trumps kommunikation kring coronaviruset, som alltjämt drabbar flera amerikanska delstater hårt. Tidigare har presidenten tonat ner virushotet och drivit på att lätta på restriktionerna.

Igår påminde Trump också om vikten att bära ansiktsskydd, efter att i flera månader sänt motstridiga signaler gällande saken.

I gallupmätningar anser en klar majoritet av amerikanerna att det är viktigt att bära ansiktsskydd ute bland folk.

Republikanernas partikonvent planerades ursprungligen äga rum i delstaten North Carolina, men efter oenigheter mellan partiet och de lokala myndigheterna kring coronarestriktioner beslöt Trump och republikanerna att flytta mötet till Florida.

Men nu ställs alltså den stora publiktillställningen i Florida in. I stället ska de republikanska delegaterna hålla ett mindre nomineringsmöte i North Carolina och Trump kan komma att hålla sitt nomineringstal virtuellt.

Diskussion om artikeln