Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranskt passagerarplan måste väja för amerikanskt stridsflyg - flera passagerare ska ha skadats

Från 2020
Det aktuella passagerarplanet tillhörde iranska Mahan Air. Här är bolagets plan fotograferade på flygplatsen Mehr-Abad i Teheran i januari 2014.
Bildtext USA har infört sanktioner mot Mahan Air redan 2011. Här är bolagets plan fotograferade på flygplatsen Mehr-Abad i Teheran i januari 2014.

Flera passagerare ombord på ett iranskt passagerarplan ska ha skadats lindrigt, då piloten såg sig tvungen att göra en kraftig gir för att undvika en kollision med ett amerikanskt jaktplan. Från amerikanskt håll säger man sig ha hållit "säkert avstånd" till det iranska planet.

Det iranska passagerarplanet från iranska Mahan Air var på väg från Irans huvudstad Teheran till den libanesiska huvudstaden Beirut då incidenten inträffade i syriskt luftrum.

Ett eller två amerikanska jaktplan ska ha kommit så nära passagerarplanet att den iranske piloten dök för att väja för dem.

Det rapporterar iranska medier och Irans äldsta nationella tv-bolag Irib har på sin hemsida också ett par videor som ska ha filmats av passagerare under och efter incidenten.

I videomaterialet syns först ett jaktplan på himlen, men avståndet till jaktplanet är svårt att avgöra. Sedan tappar kameran fokus och det hörs skrik och rop ombord.

I följande klipp syns bland annat en hel del bråte på kabingolvet och några människor som förefaller ha skadats i incidenten.

En incident bekräftas från amerikanskt håll

Senare landade planet som planerat i Beirut och åtminstone tre passagerare ska enligt iranska medier ha förts till sjukhus, men ingen verkar ha skadats allvarligt.

En talesman för det amerikanska centralkommandot i regionen uppger att ett amerikanskt F-15-jaktplan hade gjort "en visuell inspektion" av det iranska passagerarplanet.

Det ska ha skett i luftrummet ovanför den amerikanska militärbasen al-Tanf, i Homsprovinsen i södra Syrien, nära landets gränser mot både Irak och Jordanien.

Enligt den amerikanske talesmannen skedde "inspektionen" på ett säkert avstånd på ungefär 1 000 meter och när man identifierat planet som ett passagerarplan från Mahan Air så tog man ännu längre avstånd från planet.

USA införde sanktioner mot Mahan Air redan 2011

Iranska myndigheter vill utreda incidenten ytterligare, enligt det iranska utrikesministeriet. Iran har också lämnat in en protest till den schweiziska ambassaden i Teheran, som representerar amerikanska intressen i Iran.

USA har infört sanktioner mot det iranska flygbolaget Mahan Air. USA anklagar Mahan Air för att förse det iranska revolutionsgardets elitstyrkor, den så kallade al-Quds-brigaden med finansiellt, materiellt och teknologiskt stöd. Dessutom anklagar amerikanerna flygbolaget för att transportera vapen och personal åt den libanesiska, Iranstödda Hizbollah-milisen.

Källor: Reuters, AP, Yle

Diskussion om artikeln