Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s utrikesminister uppmanar till hårdare tag mot Kina - nu beordrar Kina stängning av USA:s konsulat i Chengdu

Från 2020
Pompeo i kostym står utomhus bakom ett podium och talar.
Bildtext Mike Pompeo höll under torsdagen ett tal om Kina.
Bild: DAVID SWANSON/ EPA

Under torsdagen höll USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett tal om att USA:s allierade måste pressa Kina hårdare. Det här efter att Kina tvingats stänga sitt konsulat i Houston tidigare under veckan.

Mike Pompeo tog upprepade gånger i sitt tal upp Kinas orättvisa handelspraxis, försök att infiltrera det amerikanska samhället och kränkningar mot mänskliga rättigheter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

- Vi, de "fria nationerna" måste förmå Kina att förändras... genom att vara mer kreativa och beslutsamma eftersom Pekings agerande hotar våra folk och vårt välstånd, sa Pompeo i sitt tal.

Han menar att det är frågan om en "ny tyranni" från Kina och att den så kallade fria världen måste övervinna den.

Pompeo säger att konsulatet i Houston var ett spioncentrum och att orsaken till att man stängde ner Kinas konsulat var spioneri och påverkansförsök.

Kina har blivit ett Frankensteins monster?

Pompeo höll sitt tal vid Nixon Library i den forne presidenten Richard Nixons födelsestad Yorba Linda i Kalifornien och han hänvisade till Nixon i sitt tal.

- President Nixon sa en gång att han befarade att han skapat ett Frankensteins monster genom att öppna portarna för Kinas kommunistiska parti, och här är vi nu, sa Pompeo.

- Vi kan inte längre ignorera de grundläggande politiska och ideologiska skillnaderna mellan våra länder, sa Pompeo.

Utrikesministern kritiserade både tidigare amerikanska förvaltningar och amerikanska företag för deras inställning till Kina.

Kina stänger USA:s konsulat i Chengdu

Det kinesiska utrikesministeriet har nu bekräftat att man tänker stänga USA:s konsulat i Chengdu i sydvästra Kina. Amerikanerna har 72 timmar på sig att lämna konsulatet.

Det är en vedergällning för USA:s stängning av det kinesiska konsulatet i Houston.

Konsulatet i Chengdu är ett konsulat där USA främst samlar information om Tibet och om kinesisk vapenutveckling i närliggande regioner, enligt en Kinakännare som nyhetsbyrån Reuters intervjuat.

Enligt den här källan är konsulatet i Chengdu mindre viktigt för handel och ekonomiska aktiviteter än exempelvis USA:s konsulat i Shanghai och i Hongkong.

Källor: SVT, Reuters, Yle, AP