Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen hejd på rekordtakten för Maria Huntington – tog hjälp utifrån för att höja nivån i sin svaga gren spjut: "Nu tittar vi åtminstone på tekniken – det hjälper ju en hel del"

Från 2020
Maria Huntington ser glad ut.
Bildtext Maria Huntington har varit strålande glad hela säsongen.
Bild: Lehtikuva

Maria Huntington radar upp rekord – och det allra viktigaste rekordet siktar hon på om några veckor. Då vill hon bli Finlands bästa sjukampare någonsin.

En finländsk rekordsommar pågår i friidrott.

Maria Huntington är inget undantag på den fronten. Snarare tvärtom.

Finlands bästa sjukampare har satt nya rekord på löpande band. När hennes sista spjutkast i hemmatävlingen i Tammerfors landade på 46,31 var det Huntingtons fjärde personbästa för sommaren.

– Om jag sätter rekord i varje gren kan jag inte vara annat än nöjd med min säsong. Jag har haft mitt bästa träningsår någonsin, kunnat träna som jag vill och inte haft några skador eller större besvär, säger hon till Yle Sporten.

Maria Huntingtons resultat i sommar

Huntington är också ovanligt rakt på sak när det gäller sommarens stora mål:

– I FM gör jag min enda sjukamp. Jag vill sätta finländskt rekord där. Det ser ju ut att vara fullt möjligt. Det är ingen självklarhet att det klaffar i sju grenar i samma tävling, men jag har formen för att göra det.

Har fått spjuthjälp

Med sina 6339 poäng från FM-sjukampen i Villmanstrand förra sommaren är Huntington alla tiders trea i Finland. Satu Ruotsalainens finländska rekord på 6404 poäng fyller snart 29 år, men det lever alltså farligt i Åbo i mitten av augusti.

Maria Huntington jublar.
Bildtext Efter rekord i fyra grenar har Maria Huntington siktet inställt på sjukampen i FM.
Bild: Lehtikuva

Huntington har bland annat satt rekord i kula och spjut – två av hennes svagaste grenar. 23-åringen har jobbat mycket med dem.

– Nu tittar vi åtminstone på tekniken i spjut. Det hjälper ju en hel del, säger hon och skrattar.

Huntington och tränaren Matti Liimatainen har tagit hjälp av tidigare spjutkastaren Matti Närhi för att hitta rätt.

– Jag har tränat mycket mer spjutkastning än tidigare. Det är en gren där de stora framstegen nödvändigtvis inte syns efter en säsong, men jag har gått framåt. Jag väntar framför allt på vad som kan hända till nästa år.

Står över några tävlingar

Huntington krossade sitt gamla spjutrekord i torsdags. Det blev en förbättring med närmare två meter – och över två meter längre än spjutresultatet i rekordserien.

– Jag fick bara till ett riktigt bra kast, men jämnheten är mycket bättre. Ett dåligt kast landade på över 41 meter nu. Både jag och tränaren är nöjd med det här. Jag hoppas på en pangträff när det är sjukamp.

Torsdagens tävling var en del av ett kort träningsläger tillsammans med sjukampskollegan Miia Sillman.

– Jag ska stå över några tävlingar nu. Jag vill fokusera på träningen för att vara i form för FM.

– På lördag väntar en mjölksyreträning på 800 meter. Jag har fjärilar i magen redan nu för det.

Hur pass nöjd är du med första delen av sommaren?

– 100 meter häck är enda grenen som jag inte har lyckats i, men jag har tävlat i andra grenar under samma kväll och det har påverkat lite.

– Men jag tycker om att kunna fokusera på enskilda grenar. Jag märker att jag har utvecklats.

Diskussion om artikeln