Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler coronatestas - THL: Oroa er inte, det beror på en förkylning med feber

Från 2020
Uppdaterad 24.07.2020 18:08.
Mika Salminen
Bildtext Mika Salminen tror inte att Finland kommer kunna börja ta ett vaccin i bruk redan i höst.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Coronaläget i Finland är bra, men viruset är fortfarande aktivt. Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd ser positivt på att fler testar sig. Enligt Salminen ska vi vara realistiska när det gäller en andra våg i höst.

Mika Salminen, chef för Institutet för hälsa och välfärd THL, säger i Yles Morgonettan att antalet personer som testas för covid-19 har ökat märkbart under sommaren.
Det här antas bero på att en vanlig förkylning med feber spridit sig.

Testa direkt om luktsinnet försvinner

Salminen vidhåller ändå att det är bra att människor testas. Enligt de nationella råden ska man låta testa sig direkt när man får symtom.

- Om luktsinnet försvinner ska man testa sig direkt.

Enligt THL finns det skillnader mellan hur lätt det är att få ta ett coronatest i Finland. Salminen understryker vikten av att alla ska få testas vid närmaste hälsovårdscentral i hela Finland.

- Det duger inte att hälsovården svarar att man inte får komma på test, säger Salminen.

Turister från Sverige väcker frågor

Salminen kommenterar också Helsingin Sanomats artikel enligt vilken flera hundra personer som talar rikssvenska har setts till i Åbo. Enligt tidningen har många turistat på Åbo slott, trots att det finns ett krav på 14 dagars karantän för personer som kommer från Sverige. Huruvida personerna varit i karantän eller inte, framgår inte i reportaget.

- De flesta är sannolikt sverigefinländare som talar svenska i vardagen. De borde vara i frivillig karantän och det märks att människor glömt bort det eller inte helt förstår vad det innebär, säger Salminen.

Salminen konstaterar att karantänen är frivillig, men rekommendationen är väldigt stark.

- Vi måste förmodligen återkomma till detta och fundera hur vi informerar när folk reser från Sverige, säger Salminen.

Borde man avstå från att träffa släktingar tills läget i Sverige lättar ännu mera?
- Rekommendationen är att man ska avstå från kontakt så länge som möjligt. Jag förstår förstås sverigefinländare som inte besökt Finland på länge och som vill träffa sina släktingar. Man kan tänka efter två gånger om det verkligen är nödvändigt att resa.

- Som tur är blir läget gradvis bättre i Sverige. Alla önskar att sådana här begränsningar inte skulle behövas, men i nuläget behövs de, säger Salminen.

Risken för en andra våg är reell på grund av att restriktionerna luckras upp och på grund av läget i omvärlden, påminner Salminen.

Räknemiss fick fallen att öka

En ökning av coronafall skedde förra helgen. Det berodde på två saker.

Den första orsaken är att det sker en fördröjning i rapporteringen då det kommer fall i efterskott och den andra är att det upptäcktes att vissa fall räknats två gånger. De här extra fallen togs sedan bort ur statistiken.

Orealistiskt med vaccin under hösten

Salminen tror inte det är sannolikt att vi får ett vaccin i bruk i Finland redan i höst.

- Det är fortfarande tidigt, men det går åt rätt håll. Att vi skulle få vaccinet i bruk den här hösten är lite orealistiskt. Någon gång nästa år finns det tillgängligt om det fortsätter gå bra.

Nattklubbar innebär risk för smitta

Hur det ser ut med restriktioner i höst beror på hur det blir med en andra våg, hur människor beter sig och hur folk lärt sig sköta sin hygien.

- Vi måste vara realistiska. Risken att det kommer en andra våg i höst finns.

Dessutom säger Salminen att luftvägsinfektioner följer en årlig variation och att det under hösten och vintern är mycket vanligare att det uppstår epidemier. Därför finns det en risk att antalet fall ökar.

Uppluckrade restriktioner kan också påverka antalet coronafall.

- När samhället öppnat så är kontakterna mellan människorna fler. Det hänger mycket på hur människor kan hålla distans och se till att stanna hemma och inte gå ut eller till jobbet i fall man är sjuk.

Salminen hoppas att folk ska orka följa rekommendationerna och sköta sin handhygien.

- I själva verket gör man det inte för någon annan utan man gör det för sin egen skull. Ingen är ju hemskt glad om vi igen måste ta till strikta restriktioner.

Kuvassa on hengityssuojainta Helsingin keskustassa heinäkuussa 2020 käyttänyt nainen.
Bildtext Det framtida coronavirusläget beror mycket på hur människor lärt sig agera och om de kommer fortsätta sköta sin handhygien och hålla avstånd.
Bild: Silja Viitala / Yle

Nattklubbarna utgör enligt Salminen också en risk för smitta.

- Om man tittar på vad som hänt i andra länder så är ställen där man är tätt tillsammans långa tider, med många människor som använder hög röst, en risk.

Råden inför hösten är de samma som nu: sköt handhygienen och hosta och nys rätt.

- Vi får nya verktyg i bruk under hösten, som applikationen. Målet med den är att de som eventuellt kunnat bli exponerade för smitta snabbt får information om det och kan söka sig till vård och test och sättas i karantän om det behövs.

Mika Salminen rekommenderar inte att åka på utlandsresa det här året. Han tror också att det kan finnas ännu fler länder som avlägsnas från listan över tillåtna länder att resa till.