Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Uselt resultat för Finnair - gick två miljoner euro med förlust varje dag under våren

Från 2020
Finnairs flygplan parkerade på Helsingfors-Vanda flygplats i maj 2020.
Bildtext Årets första halva har varit dystert för Finnair.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flygbolaget Finnair redovisar som väntat dystra siffror för årets andra kvartal.

Finnairs justerade rörelseresultat landade på minus 174,3 miljoner euro i april-juni, mot en vinst på 47,2 miljoner euro under motsvarande period i fjol.

Omsättningen krympte med 91 procent till 68,6 miljoner euro.

Antalet flygresenärer minskade i april-juni med 97,5 procent. Beläggningsgraden minskade till 33,1 procent i april-juni.

Coronaepidemin slog till hårt

Enligt bolagets vd Topi Manner gick Finnair med förlust på två miljoner euro varje dag under årets andra kvartal.

- Det är i praktiken bara en sak som beskriver Finnairs andra kvartal: coronapandemin. Vår kapacitet minskade på grund av pandemin till tre procent, eftersom vi bara upprätthåll de flygförbindelser som var kritiska för Finland. Det här speglas i passagerarantal, omsättning och resultat, säger Manner i Finnairs delårsrapport.

Fraktflyg eftertraktade

Enligt Manner finns det ändå några ljusglimtar, till exempel efterfrågan på fraktflyg var på en hög nivå under hela kvartalet. Frakt utgjorde över 70 procent av Finnairs omsättning i april-juni.

- Fraktverksamheten hade också betydande samhälleliga effekter, eftersom vi transporterade bland annat skyddsutrustning för att förebygga epidemin och försäkra försörjningsberedskapen. I övrigt reflekterar vårt resultat ett nästan totalt stopp i vår verksamhet, säger Manner.

Källa: Finnairs halvårsrapport, STT

Diskussion om artikeln