Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronapandemin gav dirigent Jukka-Pekka Saraste ett ofrivilligt sabbatsår - och chansen att samla stjärndirigenter i Fiskars

Från 2020
man i småbåtshamn
Bildtext Jukka-Pekka Saraste bor i Schweiz, men tillbringar somrarna i Åbolands skärgård.
Bild: Yle/Magdalena Silin

I Fiskars får unga dirigenter en chans att träffa de stora stjärnorna i branschen. Samtidigt ordnas också en rad konserter. Ekenäs sommarkonserter däremot har ställts in på grund av coronapandemin.

Jukka-Pekka Saraste kommer till Kasnäs med båt. Han tillbringar sommaren ute på en holme i Åbolands skärgård. På vintrarna bor han i Zürich, Schweiz.

Coronapandemin har inneburit många förändringar för honom i år.

- Jag hade mina sista konserter 13 mars och sedan var det slut. Ingen vet hur det ska börja igen. Men inte som normalt. Det är mycket begränsat, man måste ändra program hela tiden, säger Saraste.

Man med vitt hår
Bildtext Saraste kom till Kasnäs för intervjun.
Bild: Yle/Magdalena Silin

Ekenäs sommarkonserter blir inte av i år på grund av coronasituationen. Istället ordnas ett mentorprogram, ett slags mästarklass under rubriken Lead! som riktar sig till unga dirigenter.

Det är en lång rad stora namn som kommer att vara gästföreläsare, allt från Esa-Pekka Salonen till Jorma Panula. Coronapandemin har lett till att flera finländska dirigenter är hemma.

- Vi har många finländska dirigenter, stjärndirigenter, som inte kan resa utomlands. Så jag ringde omkring och fick ihop de 6 mest framgångsrika finländska dirigenterna. Alla ville komma till Fiskars för att utbilda unga dirigenter och dirigera en konsert på lördagen som är en dirigentgala, säger Saraste.

Jukka-Pekka Saraste dirigerar Radions sinfoniorkerster i mars 2015.
Bildtext Jukka-Pekka Saraste dirigerar Radions symfoniorkerster i mars 2015.
Bild: Yle/Laila Kangas

Veckan kommer att kulminera i en jubileumskonsert den 8 augusti i Fiskars för att fira dirigent Jorma Panulas 90-årsdag.

Jukka-Pekka Saraste har själv varit Jorma Panulas elev.

- Han var inte bara en professor, utan också en god vän och det betydde mycket för oss alla som studerade under honom.

Mentorskap är viktigt för unga dirigenter. Saraste säger att de behöver hjälp med allt: musikaliskt, tekniskt, men också med att lära sig bygga upp sin karriär.

- Det finns så många som försöker utnyttja framgången i början. Man måste självständigt bestämma vad man ska göra, men också ha bra kontakter till mentorer och äldre kolleger som kan ge hjälp.

man i småbåtshamn
Bildtext Jukka-Pekka Saraste har fått ett slags sabbatsår när coronapandemin fick världen att stänga ner.
Bild: Yle/Magdalena Silin

Till mästarklassen som ordnas i Fiskars hör också att arbeta på sitt självförtroende och den psykologi som behövs vid föreställningar.

Jukka-Pekka Saraste har tillbringat sommaren på sin sommarstuga och ser fram emot att få träffa människor och jobba med musik igen.

- Jag har ofta tänkt att ett sabbatsår kunde vara bra att ha, och nu var jag tvingad att ha ett sabbatsår, säger Saraste och konstaterar att pausen från musiken hade sina fördelar och nackdelar.

På sommarstugan har han i år hunnit göra skogsarbeten. Han lyssnar inte på musik på stugan, men ändå är det inte tyst i hans huvud.

- Musiken går hela tiden i mitt huvud, jag kan inte undvika den. Idag var det Bruckner, igår var det Bach, säger Saraste.

Lead mästerklassen och sommarfestivalen ordnas i Fiskars 2-8 augusti. På programmet finns flera konserter. Huvudkonserten ordnas lördagen den 8 augusti.

Dirigent Jukka-Pekka Saraste tillbringar sommaren i skärgården

13:44

Diskussion om artikeln