Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fullbokad sommar för byggnadsfirmor – projekten sträcker sig fram till vintern

Från 2020
Petter Isaksson står i arbetshallen.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Den ökade mängden hemmavistelse som coronakrisen medfört har lett till en allt större renoveringsiver bland åbolänningar. Byggnadsprojekt på sommarstugor är speciellt populära just nu.

Byggnadsföretagaren Petter Isaksson berättar att våren och sommaren varit fullspäckad med bygg- och renoveringsarbete. Ännu då coronakrisen fick sin början var Isaksson orolig för hur det skulle gå för företaget.

- I början på våren så var situationen rätt osäker på grund av coronakrisen. Vi skrev till och med ut blanketter för permittering för säkerhets skull. Man visste ju inte vad framtiden hade att utvisa.

Men redan i mars började folk kontakta Isakssons byggfirma angående både mindre och större byggnadsprojekt ute i skärgården.

En person står i en järnhandel och tittar på olika hammare.
Bildtext Ivern för att renovera har vuxit under sommaren
Bild: Mostphotos

- Det var ovanligt tyst i två veckor då begränsningarna trädde i kraft, men sedan började telefonen plötsligt att ringa. Vi var till och med tvungna att tacka nej till kunder eftersom vi var så pass upptagna, berättar Isaksson.

Utöver de kunder som ringde in hade företaget även inbokade projekt som hade planlagts redan innan coronakrisen började.

- Det kändes som att vi jobbade på ännu hårdare än normalt, säger han.

Även företagets kundkrets har utvidgats den här sommaren, numera har företaget också kunder från huvudstadsregionen som äger sommarstugor i Åbolands skärgård.

Flera uppdrag ute i skärgården i sommar

Uppdragen i sommar har varit varierande. Isaksson förklarar att firman både jobbat med större tillbyggnadsprojekt samtidigt som företaget också haft mycket mindre uppdrag som att byta rännor och fönster.

I år har dessutom fler uppdrag utförts i skärgården än tidigare somrar.

Petter Isaksson står i arbetshallen.
Bildtext Petter Isaksson är nöjd över att arbetssituationen i södra Finland är så pass bra inom byggbranschen.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

- Vi har en firmabåt och den har nog varit i bruk nästan dagligen den här sommaren.

Utöver byggnadsprojekt ska företaget genomföra målningsarbeten i större utsträckning än tidigare år.

- Vi har målat kyrkan i Houtskär och Norrskatakyrkan är ännu på listan. Utöver det ska vi också måla klocktornet i Nagu.

"Ska man bygga något direkt kan det vara svårt att hitta någon byggfirma just nu"

Isaksson berättar att de flesta byggnadsfirmor är fullbokade och ifall man inleder byggprojekt som tar längre än tre veckor kan det vara svårt att få tag på byggfirmor.

Även andra åboländska byggnadsfirmor som Yle Åboland talat med konstaterar att de har fullt upp i sommar.

- Ska man bygga något direkt så är det ganska omöjligt att boka någon firma just nu. De byggfirmor jag föreslagit för kunder har också haft fullt upp.

Han berättar att flera ofta kommer på idén att renovera medan de vistas på sommarstugan sommartid. Därmed är det flera som gärna vill boka en byggfirma direkt.

En solstol med tygsits som står på en altan utanför en röd stuga.
Bildtext Terasser kan oftast byggas färdigt på en vecka, förklarar Isaksson.
Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström

Väntetiden vid Isakssons firma uppgår till ett par månader. Han påpekar att väntetiden också är beroende av hur stora projekt folk kontaktar dem om.

- Vi har trots allt 15 anställda, så vi kan vara rätt flexibla. Det lönar sig ändå att ringa för att höra ifall man kan hitta någon lösning.

Arbetsprojekt ända fram till vintern

Isaksson berättar att den största skillnaden i förhållande till tidigare somrar är att de har mer jobb framöver än då coronakrisen inte fanns med i bilden.

- Vi har nog arbete ända fram till vintern. Så här långt framåt brukar vi nog inte ha inbokade projekt redan under sommaren. Jag tror faktiskt att mängden projekt aldrig sträckt sig så långt fram.

Diskussion om artikeln