Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesisk forskare gripen i USA - hätskare ton mellan länderna

Från 2020
Kinas nedstängda konsulat i Houston i USA.
Bildtext Det nedstängda kinesiska konsulatet i Houston.

En kinesisk forskare har gripits i USA, bara timmar efter att amerikanska myndigheter anklagat Kina för att använda sina konsulat som del av ett omfattande spionnätverk i USA.

Enligt USA spionerar Kina på amerikanska företag, universitet och forskingscenter.

Biologen Tang Juan var på "rymmen från rättvisan", uppger amerikanska justitieministeriet. Nu har hon gripits, åtalats och kommer ställas inför rätten.

Tang Juan misstänks ha fabricerat delar av sitt visum och undanhållit sin koppling till Kinas militär i sin visumansökan. Utredare lär ha hittat bilder på henne med den kinesiska militärens uniform på sig.

Enligt amerikanska myndigheter intervjuades Tang av USA:s federala delstatspolis FBI i juni och ska då ha förnekat att hon tjänstgjort i den kinesiska militären.

USA har uppgett att Kinas konsulat i Houston var ett spioncentrum och att orsaken till att man stängde ner det var spioneri och påverkansförsök.

- Verksamheten i Houston är bara en bråkdel av ett större nätverk i mer än 25 städer, uppger en myndighetsperson på amerikanska justitieministeriet enligt CNN.

Enligt personen har kinesiska konsulat i USA hjälpt personer som är del av nätverket att undvika amerikanska myndigheters utredningar.

Under torsdagen skärpte USA tonläget mot Kina när landets utrikesminister kallade Kina en "ny form av tyranni".

Källor: CNN, BBC