Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag vill tacka Rangers för att de förstår min situation" – draftsjuan Lias Andersson återvänder inte till Nordamerika

Från 2020
New York Rangers Lias Andersson (till vänster) i en duell med landsmannen och New Jersey-spelaren Jesper Bratt.
Bildtext New York Rangers Lias Andersson (till vänster) i en duell med landsmannen och New Jersey-spelaren Jesper Bratt.
Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire/AOP

Den 21-årige ishockeyspelaren Lias Andersson har ett år kvar på sitt NHL-avtal med New York Rangers men återvänder inte till klubben – åtminstone inte i höst. SHL-klubben HV71 och Rangers är nämligen överens om ett förlängt hyreskontrakt som innebär att Andersson stannar i Sverige säsongen ut.

För några år sedan klassades Lias Andersson som ett av Sveriges största hockeylöften. Andersson, som reserverades av New York Rangers som sjua sommaren 2017, har än så länge inte lyckats infria de högt ställda förväntningarna.

NHL-draften 2017
KlubbSpelare
1. New JerseyNico Hischier
2. PhiladelphiaNolan Patrick
3. DallasMiro Heiskanen
4. ColoradoCale Makar
5. VancouverElias Pettersson
6. VegasCody Glass
7. NY RangersLias Andersson
8. BuffaloCasey Mittelstadt

Trots ett år kvar på NHL-nykomlingskontraktet står det nu klart att anfallsspelaren fortsätter att spela för HV71 som han var uthyrd till under våren. SHL-klubben levererar beskedet på sin webbplats.

– Han visade direkt när han kom till oss vilka kvaliteter han har, säger sportchefen Johan Hult.

– Vi har sedan förra säsongen tog slut haft en bra dialog med New York Rangers, Lias och hans agent om en fortsättning hos oss och vi är naturligtvis väldigt glada nu när det är klart.

Bad om att bli bortbytt

Andersson har en tung säsong i bagaget. Han fick inleda säsongen i NHL, men imponerade inte och blev snart nedskickad till farmarlaget Hartford i AHL.

Inte heller där fick han till det och före jul bad han först om att bli bortbytt och lämnade strax därefter på eget bevåg AHL-laget. Rangers kontrade med att frysa Anderssons löneutbetalningar.

En månad efter jul lyckades parterna till sist komma överens om en utlåning till den svenska SHL-klubben HV71. Där gick det bättre. På 15 matcher noterades Andersson för 12 poäng.

KlubbPoängsaldo
New York Rangers (NHL)17. 0 + 1 = 1
Hartford Wolf Pack (AHL)13. 4 + 1 = 5
HV71 (SHL)15. 7 + 5 = 12

Efter säsongen framgick det att Andersson inte bara hade problem på isen. Han hade i Nordamerika tappat glädjen och sa sig ha haft problem med såväl sömnen som självförtroendet.

Andersson tecknade sommaren 2017 ett nykomlingskontrakt. Ett år återstår men det sista kontraktsåret kommer han alltså att tillbringa i Sverige. Även efter säsongen 2020–21 sitter Rangers på Andersson rättigheter i NHL.

Diskussion om artikeln