Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington Post går med på förlikning - skolelev krävde över 200 miljoner euro i skadestånd

Från 2020
Skolelev under abortdemonstration.
Bildtext Skärmdump ur den virala video där Nick Sandmann påstås ha hånat en representant ur den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Den amerikanska tonåringen Nick Sandmann har uppnått en förlikning med Washington Post som han åtalat efter att tidningen rapporterat om en kontroversiell video där Sandmann påstås ha betett sig rasistiskt.

Den kontroversiella videon filmades under en demonstration som ordnats av abortmotståndare i Washington. Flera medier rapporterade att Sandmann och hans skolkompisar från Covington Catholic High School i videon betett sig rasistiskt och hånat en representant för den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Några dagar senare spreds en ny video som visade situationen på den första videon i ett annat ljus. Vid det laget hade den första videon redan spridits och gjort Sandmann till en global kändis på nyhetssidor och sociala medier.

Sandmann nekade redan då till anklagelser om rasistiskt beteende och uppgav att han försökt "desarmera situationen" genom att "stå stilla och vara lugn".

Flera medier kvar

Sandmann stämde Washington Post och flera av medierna och har krävt enorma summor skadestånd för ärekränkning. Av Washington Post krävde han 250 miljoner euro i skadestånd.

Båda parter uppger sig nu har nått en förlikning, men vad förlikningen omfattar har man enats om att inte offentliggöra. I januari nådde Sandmann en förlikning med CNN som han också stämt.

Han har också stämt ABC, NBC, CBS, New York Times, Gannett och Rolling Stone för deras rapportering kring videon.

Källor: CNN, Washington Post

Diskussion om artikeln