Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Söderns sol lockar trots förvärrat coronaläge

Från 2020
Uppdaterad 25.07.2020 15:18.
Opatija Riviera i Kroatien 1.7.2020
Bildtext Kroatiens stränder lockar finländare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det regniga och svala sommarvädret har fått en del finländare att längta söderut och boka resor till bland annat Spanien, trots att coronaläget där på sina håll har förvärrats. Researrangören Aurinkomatkat börjar flyga till Spanien, Kroatien och Turkiet den 1 augusti.

Utrikesministeriet avråder fortfarande från resor som inte är nödvändiga med undantag för de länder som inte längre omfattas av regeringens inreserestriktioner. Hit hör inte Spanien, Kroatien och Turkiet.

Aurinkomatkat: Det är tryggt att resa

På Aurinkomatkats kommunikationsavdelning uppger Mari Kanerva för tidningen Talouselämä att resorna är trygga.

- Vi har i samråd med våra samarbetspartners bedömt att vi kan trygga säkerheten för såväl våra guider som våra kunder i de resmål som nu öppnas.

Aurinkomatkat börjar nästa helg flyga till bland annat Alanya i Turkiet, Costa del Sol i Spanien och några resmål i Kroatien.

Redan tidigare har resmål i Grekland öppnats för turister, och dit ordnar de flesta researrangörer resor under sensommaren.

Coronakluster i Spanien, fler fall i Kroatien

Spanien, med sina 46 miljoner invånare, är ett av de länder i Europa som drabbats hårt av coronapandemin. 320 000 coronafall har konstaterats och 28 400 dödsfall i covid-19. I början av juli uppstod nya coronakluster i Galicien och Katalonien vilka ledde till nya restriktioner.

I Kroatien såg epidemin ut att avta i maj och början av juni men under juli månad har antalet insjuknade ökat mer än under början av epidemin.

I Turkiet uppdagas cirka 900 nya coronafall per dag - en trend som pågått hela månaden.

Finland öppnar för många länder

Vid sitt möte den 23 juli fattade statsrådet beslut om ändringar i begränsningarna och rekommendationerna gällande utlandsresor. Beslutet träder i kraft den 27 juli och är i kraft till och med den 25 augusti.

Bland annat beslöt statsrådet återupprätta gränskontrollen mellan Finland och Österrike, Slovenien och Schweiz.

Finland tillåter däremot alla resor till Finland från länder där förekomsten av coronavirussjukdomen är tillräckligt låg. Samtidigt upphör den allmänna rekommendationen om att undvika resor som inte är nödvändiga till de här länderna.

Läs mer om statsrådets beslut här.

Källor: Worldometer, Talouselämä, Aurinkomatkat, TUI, Apollo, Tjäreborg.

Diskussion om artikeln