Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekiska protester mot fredagsbön i Hagia Sofia föll inte i god jord hos Turkiet: ''Grekland visar än en gång fientlighet mot islam''

Från 2020
Uppdaterad 25.07.2020 12:46.
Grekisk-ortodoxa som håller i grekisk flagga demonstrerar i Aten.
Bildtext Grekisk-ortodoxa demonstrerade mot beslutet i Aten i går.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gårdagens fredagsbön i världsarvet och det tidigare museet Hagia Sofia i Istanbul väckte ont blod i Grekland, där kyrkor runt om i landet ringde i sina klockor och flaggade på halv stång i protest mot att den tidigare kristna katedralen åter omvandlats till moské.

Fredagsbönen var den första sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan officiellt bekräftade omvandlingen av museet till moské tidigare i juli.

För drygt ett par veckor sedan beslöt landets högsta domstol att beslutet som gjorde byggnaden till ett museum 1934 var olagligt.

Hagia Sofia byggdes som kristen katedral på 500-talet, blev moské i mitten av 1400-talet och museum på 1930-talet.

Muslimer ber på marken utanför Hagia Sofia.
Bildtext Gårdagens fredagsbön var den första sedan museet blev moské.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Allt sämre grannsämja

Under protesterna ska också en turkisk flagga ha bränts i staden Thessaloniki, vilket väckte starka reaktioner i Turkiet.

Turkiet meddelade under lördagen att man fördömer Greklands reaktion, och sa att Grekland än en gång visar fientlighet mot islam och Turkiet.

Hami Aksoy, talesperson för det turkiska utrikesministeriet, beskyllde den grekiska regeringen och parlamentet för att provocera allmänheten med fientliga uttalanden.

– De bortskämda europeiska barnen som inte kan acceptera den förnyade Hagia Sofia har än en gång vanföreställningar, skrev Aksoy i ett uttalande.

Man med turkiets flagga står utanför Hagia Sofia. I bakgrunden står flera människor.
Bildtext I Turkiet firades beslutet inför den första kvällsbönen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

''Ett tecken på svaghet''

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakos sa å sin sida i fredags att omvandlingen av Hagia Sofia är ett tecken på svaghet, och inte ett krafttag - vilket Turkiet gärna ser det som.

– Hagia Sofia är i dag i våra hjärtan mer än någonsin, särskilt hos oss grekisk-ortodoxa. Den är där våra hjärtan slår, sa Mitsokatis.

President Erdoğan och tusentals muslimer deltog i gårdagens första fredagsbön, efter att nationalistiska och religiösa grupper i Turkiet i flera år fört en kampanj, vars syfte är att Hagia Sofia ska bli moské igen.

Erdoğan lobbade också själv för att byggnaden ska bli moské under sin valkampanj i fjol.

Flera kristna samfund runt om i världen har kritiserat planerna på att omvandla Hagia Sofia till moské, och särskilt Grekland med miljontals grekisk-ortodoxa har fördömt planerna och kallat dem ''en öppen provokation mot det civiliserade samhället''.

Första muslimska fredagsbönen i Hagia Sofia sedan 1934 - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln