Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP ger centerministern Matti Vanhanens förslag att underlätta pensionärers lönearbete försiktigt positiv respons

Från 2020
Uppdaterad 25.07.2020 14:41.
Sjukskötare i en sjukhuskorridor
Bildtext I många branscher är bristen på arbetskraft stor.
Bild: Mika Kanerva

Socialdemokraterna ställer sig försiktigt positiva till finansminister Matti Vanhanens (C) förslag om att förnya beskattningen av pensionärer för att locka dem ut i arbetslivet.

Vanhanens förslag går ut på att skilja åt skatten på pensioner och löner, så att lönearbete inte höjer skatten på den redan införtjänta pensionen.

En utredning om konsekvenserna av en sådan reform är i startgroparna inom Finansministeriet.

Socialdemokraternas språkrör Demokraatti har sonderat SDP-folkets åsikter i frågan, och reaktionen är intresserad och positiv.

"Alla förslag välkomnas"

Den socialdemokratiska riksdagsgruppens viceorförande Kristiina Salonen säger till tidningen att alla förslag som gagnar sysselsättningen i Finland är välkomna.

- Hela regeringens målsättning är att öka sysselsättningsgraden i vårt land. Pensionärerna är betydelsefulla särskilt i branscher som lider av arbetskraftsbrist, som vårdbranschen. Den skulle gynnas av ett sådant här ekonomiskt incitament för pensionärerna.

Pensionsskyddscentralens vd Mikko Kautto lyfter ändå ett varningens finger: I en intervju för Helsingin Sanomat säger han att sänkt skatt visserligen kan locka pensionärer att jobba vidare, men reformen kan också locka folk att gå i förtidspension i högre grad än nu.

Enligt HS är också de övriga regeringspartierna positiva men reserverade till centerkollegan Vanhanens initiativ.

Diskussion om artikeln