Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Tervo förbättrade sitt finländska rekord, målet på 72 meter nått – totalt överraskad Kosonen putsade sitt personbästa med flera meter

Från 2020
Uppdaterad 25.07.2020 16:36.
Krista Tervo.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Krista Tervo skrev om finländska rekordet i slägga i juni. Då lydde rekordnoteringen 71,93. Nu har hon förbättrat den noteringen och det nya finländska rekordet lyder 72,12. Hon uppnådde alltså sitt mål att kasta över 72 meter den här säsongen. Även Silja Kosonen förbättrade sitt personbästa med flera meter. På herrsidan förbättrade Aaron Kangas sitt rekord rejält.

Det var i en tävling i Somero på lördagen som Krista Tervo för andra gången den här sommaren förbättrade sitt finländska rekord.

Tervo som har varit i urstark form slungade den här gången iväg släggan över 72 meter. 72,12 lyder det nya rekordet. En rekordförbättring med 19 centimeter vill säga.

Kastet kan ses på förbundets webbplats.

Med det resultatet är hon nu sjua på världsrankningen i år.

– För en gångs skull hade jag som plan att börja lugnt så att jag hittar tekniken. Det lyckades, säger Tervo enligt förbundet.

Tävlar nästa gång i Åbo

– Det bästa kastet kändes bra och prestationen avslappnad. Det kunde kanske ha varit ännu lite vassare känns det som, fortsätter hon.

Nu är det träning som gäller fram till FM i Åbo, berättar Tervo. Kalevaspelen startar den 13 augusti.

Det var även i Somero som Krista Tervo i säsongens öppningstävling skrev om sitt tidigare finländska rekord.

– 72 meter skulle vara bra att nå den här säsongen, sade Tervo då.

Nu är det målet nått.

Även grym rekordnotering för Silja Kosonen

Somero tycks passa släggkastarna. Även 17-åriga Silja Kosonen förbättrade sitt personliga rekord med flera meter: från 67,99 till 71,34.

Resultatet är det näst bästa på kvinnosidan i Finland genom tiderna. Dessutom är det finländskt rekord både för 19-åringar och för 22-åringar.

Bland 19-åringarna ligger hon nu etta på världsrankingen i år.

– Jag väntade mig ett kast på 68–69 meter. Ett kast på över 70 meter var en fullständig överraskning, säger Kosonen på förbundets webbplats.

Kosonen förbättrade sitt personliga rekord tre gånger i tävlingen. Först till 68,72, sedan till 69,15 och till slut till 71,34.

– Jag tror det delvis beror på att jag småningom vant mig vid fyra kilos släggan och nu hittat snabbheten i kasten. Det börjar kännas rätt. Resultatet var ändå en överraskning.

Både Kosonens och Tervos rekordkast kan ses på förbundets webbplats.

Aaron Kangas ny världstrea

Även herrarnas tävling bjöd på superresultat.

Aaron Kangas tog hem tävlingen med en klar förbättring av det personliga rekordet. Kangas bästa kast nådde 77,82, vilket också är inhemskt årsbästa.

Monsterkastet är det tredje längsta i världen i år. Bara ungraren Bence Halasz (78,86) och polacken Wojcieh Nowicki (78,52) har nått längre.

Kangas kastade sitt förra rekord (77,09) i just Somero tidigare denna sommar. Förutom segerresultatet hade Kangas också ett kast som nådde 77,40 i samma tävling.

Aaron Kangas i farten.
Bildtext Aaron Kangas.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Diskussion om artikeln