Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De stora protesterna i ryska Chabarovsk går in på vecka tre – Kreml håller fortsatt låg profil

Från 2020
Demonstration i Chabarovsk.
Bildtext Ovanligt att ryska polisen inte ingripit mot demonstrationerna.
Bild: /All Over Press

I ryska Fjärran östern fortsätter de regeringskritiska protesterna för tredje veckan i rad efter att regionens guvernör Sergej Furgal greps tidigare i juli. Guvernören ska nu ställas inför rätta i Moskva, något som demonstranterna inte godkänner.

"Putin är tjuv, ge oss Furgal tillbaka" skanderade folkmassan i staden Chabarovsk i Ryssland under lördagen. Enligt medieuppgifter ska tiotusentals personer ha deltagit.

Mindre demonstrationer ordnades också i andra städer i Fjärran östern. Demonstrationerna som pågått sedan 9 juli har varit som störst under helgerna.

Furgal anklagas för mordkomplotter som ska ha skett för femton år sen, när han verkade som affärsman. Han själv hävdar att han är oskyldig.

Protesterna bröt ut så fort Furgal gripits och demonstranterna vill bland annat se president Vladimir Putin avgå, och kräver att Furgal friges eller åtminstone ställs inför domstol hemma i Chabarovsk.

Enligt demonstranterna var gripandet politiskt motiverat.

– Ge oss Furgal tillbaka. Jag säger det här i egenskap av flerbarnsmamma, som företagare. Det här är vårt val och han har gjort mycket för affärsverksamheten, för människor. Ge oss bara honom tillbaka, säger en försäljare som kallar sig Victoria.

Det känns som ett slag i ansiktet

― Alexei Filimonov, deltagare i protesterna

Flera anser också att gripandet av Furgal omintetgör deras röster i valet 2018, då Furgal överraskande valdes till guvernör i valet i Chabarovskregionen. Ett val som Kremls kandidat förlorade. Furgal ställde upp för Vladimir Zirjinovskijs "liberaldemokratiska" parti.

– Vi har fått nog, vi valde guvernören och vi vill bli hörda och själva avgöra vad vi ska göra med honom. Hämta hit honom, så att en rättvis och öppen rättegång får avgöra huruvida han ska dömas eller inte, sa Anastasia Schegorina som deltog i dagens protest.

Furgal uttryckte ändå ingen kritik mot Kreml under sin kampanj, och avstod i praktiken från kampanjarbete. Han valdes trots det i protest mot Kreml och har senare blivit mycket populär bland folket i regionen.

Mielenosoittajat pitelevät banderolleja joissa tekstiä ja Sergei Furgalin kuvia.
Bildtext Sergej Furgal är mycket populär i regionen.
Bild: Dmitri Morgulis / Tass / AOP

Ny guvernör lugnade inte demonstranterna

I måndags utsåg president Putin en ny guvernör i försök att lugna ner situationen. Mikhail Degtyarev utsågs, men det har inte fått demonstranterna att ge sig. Tvärtom.

– Människor är missnöjda med att Degtyarev skickades hit eftersom det hela ses som ett svek, att partiet helt enkelt förrådde Furgal och skickade hit ett billigt substitut i stället, säger historikern och antropologen Alexei Filimonov som även han deltog i dagens protester.

– Det känns snarare som ett slag i ansiktet, fortsätter han.

Demonstranterna i Chabarovsk säger sig känna sig osäkra på Degtyarev, trots att han tillhör samma parti som Furgal, eftersom han inte har någon koppling till regionen och uppmanar honom att avgå.

Något som ses som häpnadsväckande är att polisen inte hittills har ingripit mot demonstranterna i Chabaroskregionen, trots att de är de största regeringskritiska protesterna i Ryssland på flera år.

Särskilt i Moskva är den ryska polisen snabb att skingra demonstranter som deltar i olovliga regeringskritiska protester.

Kreml kallar demonstranterna särskilda bråkmakare, men säger att polisen gör sitt jobb.

Källor: Reuters, AP, Meduza

Diskussion om artikeln