Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS fortsätter att förlora – TiPS befäste sin serieledning i Nationella ligan

Från 2020
Uppdaterad 25.07.2020 21:48.
Vahid Hambo blickar fokuserat framåt.
Bildtext Vahid Hambo satte FC Lahtis segermål i Åbo.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

TPS kräftgång i fotbollsligan fortsätter. Under ledning av den tillfällige tränaren Joonas Laurikainen blev det förlust mot FC Lahtis på lördagen. I Nationella ligan vann TiPS, samtidigt som många andra topplag tappade poäng.

I går stod det klart att fotbollsligajumbon TPS sparkar tränaren Tommi Pikkarainen efter en säsongsinledning bestående av fyra förluster.

Ersättaren Jonatan Johansson får satsa på att öppna Åbolagets poängkonto så snabbt som möjligt. I lördagens hemmamatch mot FC Lahti kammade TPS nämligen åter noll.

Mot Lahtislaget leddes nykomlingen av den assisterande tränaren Joonas Laurikainen. Åbolaget gjorde mål på hemmaplan för första gången denna säsong, då Masahudu Alhassan kvitterade till 1–1 fem minuter in i den andra halvleken.

Joonas Laurikainen lutar sig mot staketet då han tittar mot planen.
Bildtext Joonas Laurikainen lotsade TPS i matchen mot FC Lahti.
Bild: Photomotion

Men därefter var det slut på det roliga för TPS.

I matchminut 63 fintade gästernas Vahid Hambo sig in i straffområdet och placerade in bollen med ett välplacerat lågt skott. På stopptid satte Pyry Lampinen spiken i kistan för Lahtislaget, då han nätade efter en kontring.

– Vår helhetsinsats gör mig besviken. Vi borde ha hållit bollen på ett smart sätt, men det gjorde vi inte, kommenterade Lahtistränaren Ilir Zeneli enligt STT.

TPS är det enda laget utan poäng i ligan och innehar därför sistaplatsen. FC Lahti steg i och med segern upp till en sjätteplats i tabellen.

Senare på lördagskvällen övertog HJK serieledningen. Helsingforslaget hemmaslog Ilves med 2–0 efter mål av Tim Väyrynen och Ferhan Hasani.

TiPS drar ifrån i Nationella ligan

När åtta av tio lag spelat sju matcher i Nationella ligan har TiPS fixat en stabil serieledning åt sig. På lördagen var Vandalaget bättre än jumbon TPS, men segern satt hårt inne.

Matchhjälte blev en 17-årig inhoppare. Jenni Huttunen byttes in i den 78:e minuten och tre minuter senare träffade hon in matchens enda mål.

Huttunen, som spelade sin fjärde ligamatch, sköt ett lågt skott från distans som TPS-målvakten Siiri Välimaa inte nådde på – och Huttunens första ligamål i karriären var ett faktum. Inte heller TPS damer har öppnat sitt poängkonto för säsongen.

I dagens övriga matcher åkte TiPS toppkonkurrenter på poängtapp.

Målfattig omgång

Också i matchen mellan PK-35 Vanda och Åland United räckte ett mål till seger.

Det kom efter en halvtimmes spel, då Wilma Forsblom tryckte in bollen. Målchansen uppstod efter att gästernas målvakt Anna Tamminen släppt en retur på ett skott som såg ut att vara på väg tätt förbi målet.

I och med förlusten ligger Åland United fortsatt på 13 poäng, vilket räcker till tredje plats.

Tvåan KuPS har lika många poäng efter att i dag ha kryssat borta mot PK-35 Helsingfors. Matchen slutade 0–0 och PK-35 Helsingfors är i sin tur på fjärde plats i tabellen, med tolv poäng.

Marie Mäkinen och Mckenzie Grossman kämpar om bollen.
Bildtext Närkamp mellan PK-35:s Marie Mäkinen och KuPS Mckenzie Grossman.
Bild: Lehtikuva

Resultat:

Fotbollsligan:

TPS – FC Lahti 1–3 (0–1)
45+2' 0–1 Jasin Assehnoun
50' 1–1 Masahudu Alhassan
63' 1–2 Vahid Hambo
90+1' 1–3 Pyry Lampinen

Publik: 1099

HJK – Ilves 2–0 (1–0)
25' 1–0 Tim Väyrynen
87' 2–0 Ferhan Hasani

Nationella ligan:

TiPS – TPS 1–0 (0–0)
81' 1–0 Jenni Huttunen

Publik: 500

PK-35 Vanda – Åland United 1–0 (1–0)
30' 1–0 Wilma Forsblom

Publik: 248

Ilves – JyPK 3–1 (1–0)
35' 1–0 Heta Olmala
48' 2–0 Rosa-Tuulia Mikkola
54' 3–0 Julie Forss
67' 3–1 Riikka Lilja

Publik: 268

PK-35 Helsingfors – KuPS 0–0

Publik: 371

Diskussion om artikeln