Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regn, översvämningar och höga vågor - stormar och orkaner drabbar USA

Från 2020
Uppdaterad 26.07.2020 13:38.
Orkanen Hanna
Bildtext Orkanen Hanna förde regnoväder och kraftiga vindar över södra Texas.
Bild: Reuters TV

I Texas har massiva regn från orkanen Hanna skapat översvämningar och på Hawaii förbereder invånarna sig på den annalkande orkanen Douglas.

Med en vindstyrka på uppemot 40 m/s rör sig orkanen Douglas närmare Hawaii. Enligt prognoser från nationella orkancentret NHC kan orkanen passera oroväckande nära öarna eller till och med åka över dem.

Orkanen Douglas väntas föra med sig stormvindar farligt höga vågor och skyfall med översvämningar som följd.

Familj som spikar igen fönster inför en storm som närmar sig.
Bildtext En familj i Honolulu förbereder sig genom att täcka för fönster i sitt hem.
Bild: AFP / Lehtikuva

Guvernören på Hawaii har utlyst nödläge i delstaten, skriver CBS. Lokala myndigheter uppmanar invånarna att stanna hemma om möjligt, eftersom tillgången på skyddsutrymmen är begränsad.

Varning för orkan råder på Oahu, medan man varnar för tropisk storm på Hawaii samt på Maui och Kauai och närliggande öar som hör till respektive distrikt.

Man varnar också för att stormen fortfarande kan klassas som orkan när den når Hawaii och Maui, eller att åtminstone vissa vindar kan nå upp till orkanstyrka.

Människor fyller påsar med sand för att förbereda sig för orkanen Douglas
Bildtext På Ohau fyller en invånare sandsäckar inför ovädret.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump twittrade tidigare att administrationen noga följer med orkanerna och att man fortsätter att samarbeta med bägge delstater.

"Lyssna på dina beredskapsmyndigheter @Hawaii_EMA och @TDEM och skydda din familj och din egendom", skriver Trump och länkar till lokala myndigheters Twitterkonton.

Orkanen Hanna lugnar ner sig

Orkanen Hanna på Mexikanska golfen nådde delstaten Texas södra kust i natt. Nu väl inne över land har vindstyrkan minskat och Hanna betecknas som en tropisk storm.

Enligt amerikanska orkancentret NHC rör sig vindarna i stormområdet för tillfället med en maxstyrka på ungefär 31 m/s. Tidigare klassades orkanen Hanna som en steg 1-orkan på en femgradig skala.

Hanna är den första orkanen för den här orkansäsongen på Atlanten.

Enligt NHC har det utfärdats varningar för tropisk storm i södra Texas. Myndigheten varnar för farliga översvämningar; orkanen väntas föra med sig mycket regn till södra Texas och nordöstra Mexico.

NHC väntar uppemot 15 till 30 centimeter regn, och på sina håll kan det röra sig om hela 46 centimeter regn.

Längs Texas och Louisianas kust väntas också regnoväder, där mellan 5 till 10 centimeter. Även höga vågor kan förekomma och orsaka översvämningar längs de sydligare delarna av delstatens kustremsa.

Materiella skador har rapporterats från Port Mansfield, skriver CNN.

Enligt NHC kan några tornadon potentiellt bryta ut under natten längs med Texas sydliga kustremsa. På områdena har förberedelser gjorts.

Coronapandemin i åtanke

Myndigheterna i södra Texas har förberett sig för det potentiella behovet av räddningsmanskap och skyddsutrymmen med coronapandemin i åtanke. Guvernör Greg Abbott sade på lördagen att en del kan evakueras till hotellrum så att människorna hålls åtskilda.

I den mexikanska kuststaten Tamaulipas har man också förberett sig genom att desinfektera skyddsutrymmen för att hindra spridningen av covid-19, twittrade guvernören Francisco Cabeza. I staden Matamoros nära Texas är man orolig över hur stormen ska påverka migrantlägren vid gränsen där allt mellan äldre personer och spädbarn bor.

Tamaulipas granndelstat Nuevo Leon väntas också drabbas av de kraftiga regnen. Dit har räddningsbåtar och annan utrustning skickats i förberedande syfte.

Mexikanska myndigheter uppgav på lördagen att hela 800 evakueringslokaler kan tas i bruk i de områden som påverkas av orkanen Hanna.

Gonzalo regnar i Venezuela

Också Karibien har fått stå ut med oväder.

Den tropiska stormen Gonzalo som har rört sig över den sydöstra delen av Karibien styrde därefter västerut mot Venezuela. Landet varnar nu för kraftiga regn och hårda vindar. Höga vågor har nått den östra kusten och vissa områden är utan el, meddelar lokal media i Venezuela enligt AFP.


Källor: AFP, AP, NHC, CBS

Diskussion om artikeln