Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spaniens coronaläge oroar i Europa – nu rödlistar också Storbritannien landet, TUI ställer in alla resor till Spaniens fastland

Från 2020
Uppdaterad 26.07.2020 16:17.
Brittisk turist, corona, spanien
Bildtext Många brittiska turister upprördes av beslutet att rödlista Spanien

Spanska nattklubbar, barer och stränder står inför nya coronarestriktioner efter att flera nya coronafall kan kopplas till dem. Spanien har rapporterat över 900 nya covid-19-fall under både torsdag och fredag - vilket väcker oro för en andra våg.

Katalonien är särskilt drabbat, med två städer där antalet nya fall ser ut att öka särskilt kraftigt. I Barcelona och området kring Lleida tvingades myndigheterna strama åt restriktionerna, bara en månad efter att man lättat på dem.

Flera länder är märkbart oroade över läget i Spanien. Storbritannien har rödlistat landet, vilket innebär att personer som rest till Spanien förutsätts vara i karantän i 14 dagar efter inresa.

Det brittiska beslutet fattades i dag på söndagen, vilket upprörde en del Spanienresenärer vars planer måste ändras i sista stund.

De brittiska myndigheterna avråder från resor till det spanska fastlandet, ifall resan inte är nödvändig. Efter eventuell resa gäller regeln med två veckors karantänliknande förhållanden.

Avrådan gäller inte resor till Kanarieöarna och Baleariska öarna, men resenärerna ska ändå vara i karantän efter resan.

Norge rödlistade också det Spanien i fredags, men där är dock karantänskravet något kortare - 10 dagar.

Också Frankrike har uppmanat sina medborgare att inte besöka Katalonien på grund av läget där. Antalet nya fall är på uppgång i Frankrike, och man vill tydligen minimera risken för fall knutna till grannlandet Spanien.

TUI ställer in resor

För Finlands del gäller det fortsättningsvis att undvika icke-nödvändiga resor till Spanien. Trots det meddelade researrangören Aurinkomatkat i går att man börjar flyga till Spanien från och med den 1 augusti.

Under söndagen meddelade Europas största researrangör TUI att man ställer in alla resor från Storbritannien till Spaniens fastland.

Beslutet är i kraft fram till den 9 augusti och fattades när det stod klart att Storbritannien rödlistar Spanien.

TUI, spanien
Bildtext TUI avbryter flygningar till Spanien

''Spanien är säkert''

Spanska myndigheter har ändå försökt lugna ner situationen, eftersom turismen är livsviktig. Omkring 2,6 miljoner människor arbetar inom turismbranschen.

Det viktigaste budskapet är att Spanien är säkert.

Precis som vilket som helst annat land som klarat av att kontrollera coronaviruset arbetar Spanien med att isolera smittade så fort de påträffats

– Precis som vilket som helst annat land som klarat av att kontrollera coronaviruset arbetar Spanien med att isolera smittade så fort de påträffats, och med att spåra smittkedjorna för att säkerställa att alla vårdas. Så att resten av landet kan fortsätta sitt liv. Så ekonomin fortsätter rulla och turisterna kan fortsätta att njuta av Spanien, sa Spaniens utrikesminister Arancha Gonzales Laya.

På söndagen sa Spaniens utrikesministerium att sjukhusens kapacitet är tillräcklig, trots det ökande antalet fall.

Mer än hälften av dem som testat positivt för covid-19 ska vara asymptomatiska. Virusutbrotten - i Katalonien och Aragon - är snart under kontroll, menade myndigheterna.

Karta över Katalonien med städerna Barcelona och Lleida utmärkta.
Bildtext Katalonien och Aragon är de värst drabbade regionerna

Nattklubbsstopp i Barcelona

I ett försök att stoppa virusspridningen ska alla nattklubbar i Katalonien stänga i 15 dagar. Barer i Barcelona och Lleida måste stängas till midnatt.

Beskedet om stängningarna kom bara timmar efter den franska premiärministern Jean Castex uppmanade franska medborgare att inte besöka regionen.

De katalanska myndigheterna vädjar till invånarna att ta restriktionerna på allvar, för att inte mista kontrollen i takt med att allt fler smittkluster upptäcks.

– Vi vet att åtgärderna är hårda. Men vi ber om maximalt samarbete för att restriktionerna inte behöver vara i kraft längre än de absolut måste. Ifall vi ser att smittan ökar är det enda alternativet att begränsa den fria rörligheten, sa Josep Maria Argimon, chef för den offentliga sjukvården i Katalonien.

Sagrada Familia, turist, corona
Bildtext Turismen i Barcelona lider av coronaviruset
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu ser det ändå dystert ut för den spanska turismen, då allt fler avbokar sina resor och allt fler länder avråder från att resa till landet.

– Vi ser en våg av avbokningar från personer från utlandet - från Frankrike, Tyskland och England. De skulle komma hit nästa vecka, framför allt till Barcelona, sa en talesperson för landets turismmyndigheter i en tv-intervju på den katalanska tv-kanalen TV3.

Källor: Reuters, AP, BBC

Diskussion om artikeln