Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

“Grundläggande segelkunskaper viktigt ute till havs” - inte längre en självklarhet i skärgården

Från 2020
Små segelbåtar girar ute till havs samtidigt som stor segelbåt passerar dem.
Bildtext Zoomjollarna är små i jämförelse med vanliga segelbåtar.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Att kunna segla är ingen självklarhet bland de som bor i skärgården i dagens läge. Men att känna till grunderna i hur man seglar eller rör sig med båt ute till havs är viktigt för vem som helst.

- Vi försöker dra vårt strå till stacken och utbilda de barn och unga som bor här och därför vill vi erbjuda jolleläger som det här, säger Henrik Brenner som ansvarar för juniorverksamheten inom Nagu Segelsällskap. Jag rör mig själv med motorbåt men då man vet vilka spelregler som gäller så gör det livet lättare.

Äldre man står med solglasögon på brygga i Nagu.
Bildtext Henrik Brenner anser att det är viktigt att alla har grundläggande segelkunskaper.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Brenner får medhåll av föreningens vice kommodor Bjarne Ölander som redan i över 40 år har rört sig ute till havs.

- Jag har alltid varit en motorbåtsfantast och det är fint att intresset för båtlivet har vuxit de senaste åren, säger Ölander. Men olyckorna som har skett också den här sommaren är mycket tråkiga och jag skulle hoppas att de som rattar båtar ute till havs skulle gå navigationskurser innan de hoppar i båten.

Motorbåtarna blir allt större

Enligt Ölander har motorbåtarna vuxit i storlek och i dag finns det mycket fler stora båtar i skärgården än det fanns för bara tio år sedan.

Äldre herre står med flytväst på brygga i Nagu gästhamn och tittar.
Bildtext Bjarne Ölander har sett motorbåtarna växa för varje år som går. Kunskap är det som förhindrar olyckor anser Ölander.
Bild: Yle / Jesper Alm.

- Då båtarna blir större ökar också riskerna för olyckor ifall man inte är riktigt säker på vad man gör och vad som pågår, säger Ölander. Det är bra att det i den nya lagen finns ett krav på en skeppare som ansvarar för båten men jag skulle gärna se att alla som rör sig ute till havs kan styra skutorna ifall olyckan är framme.

Nagu Segelsällskap vill öka kunskapen och intresset för båtlivet bland ortens barn och unga och arrangerar därför en segel och båtsportsvecka.

Zoomjolle nerpackad uppe på land.
Bildtext Jollen är liten och nätt då den är uppdragen på land med masten nerfälld.
Bild: Jesper Alm / Yle.

- Det är viktigt att alla har grundläggande kunskaper i hur man hanterar en båt och då är exempelvis zoomjollarna som vi använder oss av utomordentliga verktyg, säger Brenner. De är lätta att hantera och vi hoppas att våra kurser ska ge ungdomarna det som krävs för att kunna röra sig ute till havs.

Förutom jolleläger erbjuds det program för hela familjen.

- Vi hoppas att så många som möjligt ska trivas och kommer och bekantar sig med vår verksamhet, säger Ölander. I slutet av veckan har vi den traditionella Laser Masters tävlingarna som brukar vara populära.

“Inte har jag varit rädd men lite oroad nog”

Lydia Brenner är med sina blott 15 år ingen nybörjare vad gäller segling. Under jollelägret fungerade hon som hjälpledare och har också många års erfarenhet av att segla med jollarna.

Ung tjej står på brygga och spejar ut på segelbåtar i Nagu.
Bildtext Lydia Brenner älskar att segla för frihetens och glädjens skull.
Bild: Yle / Jesper Alm.

- De är bra båtar att lära sig grunderna med och lättstyrda för alla åldrar, säger Lydia Brenner. Det är roligt att kunna vara med och undervisa andra ungdomar hur man ska segla och betee sig ute till havs.

Brenner har aldrig varit rädd att röra sig till havs men erkänner att hon nog några gånger blivit lite orolig.

- Främst då man rört sig med den lilla jollen i farleden och stora motorbåtar kört i hård fart har jag blivit lite orolig och funderat på om alla nu har sett mig, säger Lydia Brenner. Jag brukar fundera på hur jag ska kunna gira undan ifall det skulle uppstå farosituationer men inte har det ännu skett något så inte är jag på det sättet rädd att bli påkörd.

Enligt Brenner skulle det vara bra med grundläggande navigationskurser för alla som ska köra båt.

Två personer viker ner seglet på en Zoomjolle.
Bildtext När seglatsen är över är det viktigt att komma ihåg att vika ner seglet på rätt sätt.
Bild: Yle / Jesper Alm.

- Det är lite speciellt att man kan köra nästan vilken båt som helst bara man fyllt femton år, säger Lydia Brenner. Ska man köra moped och bil krävs det förkunskaper men inte då det gäller båten.