Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå IF:s handbollsdamer tappar målskytt – Nicolina Fredriksson flyttar till Göteborg för att studera

Från 2020
Uppdaterad 15.08.2020 12:33.
Personporträtt på Nicolina Fredriksson
Bildtext Nicolina Fredriksson lämnar SJundeå IF i augusti.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Sjundeå IF:s damlag i handbollens FM-serie tappar ett av sina vassaste anfallsvapen till Sverige. Hangöbon Nicolina Fredriksson ska studera i Göteborg och letar som bäst efter en klubb att spela för.

Nicolina Fredriksson blrv studenten i våras och fick en studieplats i Helsingfors, men de planerna ändrade då hon blev antagen till utbildning i Göteborg.

– Jag ska studera hälsopromotion med inriktning på idrottsvetenskap. Jag reser till Göteborg den 18:e augusti, säger hon.

Landslagstränaren Tomas Westerlund hjälper henne med att hitta en klubb i Göteborgstrakten. Hon tror att det ska klarna ganska snart vilken klubbadressen blir.

Beslutsångest under sommaren

Efter säsongen 2019-20 som avbröts på grund av coronapandemin i mars var det oklart om Nicolina Fredriksson skulle fortsätta spela för Sjundeå IF.

– Under sommaren har jag haft ganska svår beslutsångest vad jag ska göra i höst. Jag hade ju studieplatsen klar i Helsingfors, men inte klubben var jag ska spela.

– Och sedan kom möjligheten att flytta till Göteborg. Nu känns det bra när beslutet är taget, säger hon.

Det går väl att komma hem tillbaka om jag inte trivs där, säger Nicolina Frediksson.

Över 200 mål på tre säsonger

Snabbfotade Fredriksson, 19 år, har under de senaste säsongerna stigit till en av de ledande målskyttarna inom finländsk damhandboll. Hon har fått sin handbollsfostran i Hangöklubben HC HIK, men flyttade hösten 2017 till Karislaget BK-46.

BK:s Nicolina Fredriksson skjuter ett hoppskott.
Bildtext Säsongen 2018-19 var Nicolina Fredriksson BK-46:s bästa målskytt.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Första året i FM-serien stod hon för 44 mål, men följande säsong (2018-19) var hon Karislagets bästa målskytt med 127 mål. Endast HIFK:s Kathlen Ax gjorde fler mål än Fredriksson den säsongen.

Säsongen 2019-20 avbröts ju abrupt i mitten av mars då coronaviruset slog till i Finland. Då hade Nicolina Fredriksson gjort 79 mål för sin nya klubb Sjundeå IF. Hon var näst bästa målskytten i laget efter Erica Gustafsson då serien avbröts.

Fredriksson har spelat en damlandskamp. Hon har också hunnit med ett tiotal flicklandskamper.

Diskussion om artikeln