Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rattfylleribrotten har ökat – trafikskyddet: ”Droganvändningen och blandmissbruk har ökat”

Från 2020
Kvinna i röd jacka står på trottoar. Bilar och träd i bakgrunden.
Bildtext Heli Lintamo, kontaktchef på trafikskyddet i Vasa.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Efter många år av minskning av rattfylleriolyckor, har de nu börjat öka igen, berättar Heli Lintamo på trafikskyddet i Vasa. Den här veckan skärper polisen övervakningen av rattfylleri.

Det första halvåret bjuder på dyster statistik vad gäller trafiksäkerheten. Under tiden januari-juni ertappades 10 265 rattonyktra – en uppgång med 11 procent jämfört med samma tid i fjol.

Ser man över de tio senaste åren så har rattfylleriolyckorna minskat, rentav ganska kraftigt. Men nu har kurvan börjat peka uppåt igen, säger Heli Lintamo som är kontaktchef för Trafikskyddet i Vasa

– Det som vi också märker är att droganvändningen och blandmissbruket har ökat. Hälften av de som ertappats för rattonykterhet har varit påverkade av även andra ämnen än alkohol, säger Lintamo.

Över en tredjedel av dödsfallen på grund av rattfylleri handlar om ungdomar på mellan 15 och 24 år. Det är oftast fråga om män.

Poliisi tekee huumepikatestiä auton kuljettajalle.
Bildtext Polisen skärper bevakningen av rattfylleri, speciellt på områden med många sommarstugor.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Var 770:e förare rattfull

Rattfylleriolyckorna är ofta avåkningar eller kollisioner med mötande trafik. I tätorter handlar det också om påkörningar.

– Det är "morgonen efter" som är en kritisk tidpunkt för förarna. Det gäller att tänka efter före: Om man måste köra bil dagen efter en fest är det bäst att hålla sig till läsk och vatten.

Heli Lintamo säger att man räknar med att var 770:e förare i snitt kör rattfull och att var 330:e förare har alkohol i blodet.

Lintamo säger också att finländarna gärna anmäler rattfyllerister, men inte sina bekanta. Det är alltså lättare att ringa om det är någon man inte känner som kör påverkad.

– Då kan man ställa sig frågan: Vill man inte ta vara på sina kompisar och skydda dem från att ge sig ut i trafiken onyktra?

Polisens kampanj med skärpt bevakning av rattfylleri pågår hela veckan från måndag till söndag, speciellt på sommarstugetäta orter.

Diskussion om artikeln