Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta demonstrationer och oroligheter i nordvästra USA - polisen grep tiotals personer i Seattle och federala styrkor i Portland skapar spänningar

Från 2020
Uppdaterad 27.07.2020 10:12.
Demonstranter och polis i Seattle
Bildtext Polisen i Seattle använde pepparspray mot demonstranter i lördags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Häftiga demonstrationer mot sociala orättvisor och övervåld från polisen har förekommit i flera städer i USA under veckoslutet. Särskilt oroligt har det varit i städerna Portland och Seattle i landets nordvästra del, där protesterna eskalerade till våldsamma konfrontationer.

I Seattle demonstrerade tusentals personer i det som beskrivs som en av de största Black Lives Matter-protesterna på flera veckor i USA.

Medan många uppträdde fredligt, krossade vissa demonstranter fönster, tände eld på ett ungdomsfängelse under uppbyggnad och sprängde hål i den lokala polisbyggnaden, rapporterar New York Times.

Polisen i Seattle definierade situationen som ett upplopp och reagerade bland annat med att använda pepparspray och slå ner demonstranter.

På lördagen skrev Seattlepolisen på twitter att 45 personer gripits och att 21 poliser skadats i samband med upploppen. I samma twittertråd publicerade polisen också en bild som visar hur en vägg i polishuset tagit skada.

I Portland har federala styrkor drabbat samman med demonstranter i en veckas tid. Konfrontationerna har huvudsakligen ägt rum nära stadens federala domstolsbyggnad.

Tidigt på söndag lokal tid uppmanade polisen och federala agenter att demonstranter lämnar området och använde tårgas för att kväsa protesterna.

Liknande demonstrationer har ägt rum i åtminstone Oakland och Los Angeles i Kalifornien och mindre protester har förekommit i Richmond i Virginia och Omaha, Nebraska.

Spänningar mellan federala styrkor och lokala myndigheter - det handlar om en "ond spiral" menar borgmästare

President Donald Trump har skickat in federala styrkor till flera amerikanska städer, bland dem Portland och Seattle, i en kampanj som döpts till “Operation Legend”.

Trump har anklagat städernas demokratiska ledare för handfallenhet inför protesterna och själv strävat efter att framstå som en garant för lag och ordning.

Men enligt lokala myndigheter och ledare har federala styrkornas närvaro också bidragit till att piska upp spänningarna.

Seattles demokratiska borgmästare Jenny Durkan sade i en intervju i söndags att staden är inne i en ond spiral, där demonstranter provoceras av de federala styrkornas närvaro och vandaliserar egendom.

Tidigare har Durkan anklagat presidenten för att förvärra situationen på gatorna genom att mobilisera styrkor av “paramilitär karaktär”.

Poliser som står bredvid varandra med ansiktsmasker och skyddsutrustning.
Bildtext Oroligheter i Portland mellan demonstranter och polisen.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

I Portland har borgmästaren Ted Wheeler, en demokrat, beskrivit de federala styrkorna som en “ockuperande kraft” efter att trupper skickats in utan att lokala myndigheter underrättats.

Wheeler själv har tampats med bristande förtroende från stadens invånare efter att tidigare ha tillåtit användning av tårgas som ett sätt att skingra demonstranter. Förra veckan utsattes Wheeler själv för en tårgasattack när han deltog i en demonstration.

Vita husets stabschef Mark Meadows försvarar de federala truppernas närvaro genom att säga att de mobiliserats för att beskydda federala byggnader.

Vissa amerikanska städer har också välkomnat Trumps erbjudande att skicka in federala trupper i syfte att få kontroll över gängvåld och narkotikarelaterade brottslighet.

President Trump har enligt New York Times också satsat 26 miljoner summor på valreklam i teve, där han trummat ut sitt budskap och låtit förstå att ett ett tillstånd av kaos och laglöshet är ofrånkomligt om hans demokratiska presidentvalsrival Joe Biden väljs till president.

Källor: New York Times, Washington Post, AP, Reuters.

Diskussion om artikeln