Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En andra smittvåg i Asien leder till nya restriktioner - Hongkong får sina striktaste regler hittills och i Vietnam evakueras turistort

Från 2020
Uppdaterad 27.07.2020 14:48.
Testning i Hyderabad, Indien på måndag morgon. Indien ligger trea i världen vad gäller antal bekräftade fall av covid-19, men enlig den officiella statistiken ser dödligheten i sjukdomen lägre ut än i en del andra länder.
Bildtext Testning i Hyderabad, Indien på måndag morgon. Indien ligger trea i världen vad gäller antal bekräftade fall av covid-19, men enlig den officiella statistiken ser dödligheten i sjukdomen lägre ut än i en del andra länder.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Hongkong ska invånare inte få samlas i grupper på mer än två personer och i Vietnam evakueras tiotusentals turister från staden Danang. På många håll i Asien sveper nu en andra smittvåg in och olika länder hanterar den på olika sätt.

Myndigheterna i Hongkong uppger att regionen nu plågas av sin värsta smittvåg hittills och inför mycket strikta coronarestriktioner - de striktaste restriktionerna sen virusutbrottet började.

Från och med onsdagen blir ansiktsskydd obligatoriska på offentliga platser både inomhus och utomhus och sammankomster på fler än två personer förbjuds. Restauranger i Hongkong stängs för allt utom hämtmat.

De här restriktionerna ska i första hand gälla i minst en vecka.

Kvinna i Hongkong med ansiktsskydd tar en selfie med skyskrapor i bakgrunden.
Bildtext Över 40 procent av alla fall av covid-19 i Hongkong har registrerats under juli-månad.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Trycket på sjukhusen i Hongkong uppges nu vara hårt.

Över 2 700 människor i Hongkong har bekräftats smittade av viruset. Bara 20 av dem har avlidit. Det bekymmersamma är att över 40 procent av de smittade har smittats i juli och smittkurvan stiger.

I Fastlandskina, där de första fallen av covid-19 rapporterades i december i fjol, stiger också oron för en ny smittvåg.

På måndagen rapporterade Kina 61 nya smittofall. 41 av dem i Xinjiang-regionen i nordväst och 16 av dem i Liaoning och Jilin i nordöst. De övriga fyra fallen konstaterades bland kineser som återvände till Kina från utlandet.

61 nya fall är den högsta dygnssiffran i Fastlandskina sen i april.

Vietnam evakuerar tiotusentals inhemska turister

Smittkurvan stiger mer eller mindre brant också i länder som Sydkorea, Indonesien, Japan, Filippinerna och Vietnam.

Vietnam tillhör de asiatiska länder som tidigt införde strikta coronarestriktioner och som kommit lindrigt undan, åtminstone hittills. Man har också byggt upp ett omfattande testprogram.

Bara 420 människor i Vietnam har hittills bekräftats smittade av covid-19 och ingen av dem har avlidit.

Kvinnor och barn på promenad i Hanoi på söndagen - alla utrustade med munskydd.
Bildtext Kvinnor och barn på promenad i Hanoi på söndagen - alla utrustade med munskydd.
Bild: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Vietnam är fortfarande stängt för utländska turister, men den inhemska turismen har varit desto intensivare, då vietnameser utnyttjat nedsatta priser på hotell och flyg.

Ett populärt turistmål är hamnstaden Danang och där upptäcktes tre fall av covid-19 under helgen. På måndagen bekräftades ytterligare 11 fall med kopling till sjukhuset i Danang.

Myndigheterna beslöt genast att ungefär 80 000 personer ska evakueras från Danang. De flesta av dem är inhemska turister. De som evakueras måste sitta två veckor i hemkarantän, då de återvänt hem.

Indien lättar på restriktioner trots allt fler smittade

Då restriktioner skärps på många håll i Asien, så fortsätter Indien att lätta på restriktionerna runt om i landet.

Indien med sina cirka 1,36 miljarder invånare, är världens näst folkrikaste land efter Kina. Med sina över 1,4 miljoner smittade ligger Indien trea i världen vad gäller antalet smittade, efter USA och Brasilien.

Däremot är åtminstone det officiella dödstalet i Indien jämförelsevis lågt och i den dystra statistiken ligger Indien långt efter USA och Brasilien. Uppemot 33 000 människor har rapporterats avlidna i covid-19 i Indien.

Calcutta (eller Kolkata) i östra Indien är illa drabbat av den senaste smittvågen. De här invånarna i ett av de värst drabbade stadsdelarna fotograferades på måndag morgon.
Bildtext Kolkata (tidigare Calcutta) i östra Indien är illa drabbat av den senaste smittvågen. De här invånarna i en av de värst drabbade stadsdelarna fotograferades på måndag morgon.
Bild: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Också under det senaste dygnet bekräftade Indien nästan 50 000 nya fall av sjukdomen. Men den indiska regeringen stoltserar med ständigt utökad testkapacitet och menar att man också blivit allt bättre på smittspårning.

Källor: Reuters, AP