Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna ser ljusare på ekonomin - men förtroendet kan snabbt dyka igen

Från 2020
Färggranna cafébord på uteservering.
Bildtext Förtroendet för servicebranschen gick kraftigt uppåt i juli jämfört med juni - men kan snabbt dyka igen om nya coronabegränsningar införs.
Bild: Mostphotos

Många konsumenter ser ljust på ekonomin igen - och planerar stora inköp. Samtidigt oroar sig många för att bli arbetslösa. Finlands Näringslivs chefsekonom Sami Pakarinen menar att förtroendemätningarna för ekonomin är en färskvara i dagsläget.

Både konsumenternas förtroende och förtroendet inom näringslivet steg i juli jämfört med månaderna tidigare i år. Det visar rapporter från Statistikcentralen och Finlands näringsliv.

Konsumenternas förtroendeindikator har ökat från -9 i maj, till ungefär -4 i juni, till -1,6 nu i juli. Det visar Statistikcentralens uppgifter. Förtroendeindikatorn för juli är alltså lite högre än indikatorns långtidsmedelvärde som är -1,8. Det är också högre än i juli i fjol, då fick indikatorn värdet -3,9.

Både förväntningarna på den egna ekonomin och på Finlands ekonomi förstärktes också i juli jämfört med juni.

Lättade restriktioner ökar förtroendet för ekonomin

Sami Pakarinen, chefsekonom vid Finlands Näringsliv, säger att det är ganska logiskt att konsumenternas förtroende återvänder just nu.

- Det är semestertider och många coronarestriktioner har hävts och man har kunnat röra sig fritt. Det har kanske känts som att den värsta krisen är över och att läget är ganska normalt. I sådana tider återvänder också förtroendet.

Pakarinen understryker att förtroendemätningarna i dagsläget är en färskvara.

- I våras ändrades coronaläget nästan vecka för vecka. Så ifall coronaläget snabbt förvärras, kommer också förtroendet för ekonomin att dyka igen.

Arbetslöshet oroar många

Rapporten om konsumenternas förtroende är på sätt och vis motstridig. I juli ökade planerna på att göra stora inköp - samtidigt som många oroade sig för att bli av med jobbet.

Bland sysselsatta konsumenter upplevde man en stor risk för att råka ut för arbetslöshet och den oron hade inte minskat sedan förra månaden.

- Å ena sidan har världsläget gjort att många inte spenderat särskilt mycket pengar hittills i år utan i stället sparat. Samtidigt har man haft mycket tid att fundera på att köpa en bil, båt eller stuga så nu gör man kanske slag i saken. Men det är tudelat, för samtidigt kan man ju oroa sig för hösten och om ens jobb kommer att vara kvar, säger Pakarinen.

1 034 personer bosatta i Finland deltog i Statistikcentralens nyaste undersökning, som pågick mellan den 1 och 19 juli.

Tecken på återhämtning

Enligt Finlands näringslivs undersökning hade förtroendet ökat för industrin, byggbranschen, servicesektorn och detaljhandeln. Mest ökade förtroendet för servicesektorn, i juni var förtroendeindikatorn -38 och i juli -18.

Sami Pakarinen säger att det här tyder på att Finlands ekonomi håller på att återhämta sig från den djupaste dalen som coronakrisen orsakade.

- Den ekonomiska krisen som coronapandemin orsakat är inte på något sätt över. Men den värsta ekonomiska dalen hittills nåddes kanske i april, när många begränsningar just kommit i kraft.

På det stora hela är ändå förtroendet inom näringslivet lägre än normalt. Till exempel är förtroendet för byggnadsbranschen -15, medan långtidsmedelvärdet är -6.

- Även om det finns positiva förväntningar på de kommande månaderna så väntar sig fortfarande en stor del av företagen tror att deras resultat framöver kommer att vara svagare, men inte lika svagt som på våren, säger Pakarinen.

Näringslivets höst beror på den andra virusvågens omfattning

Hur förtroendet ser ut framöver beror enligt Pakarinen mycket på hur virusläget kommer se ut runt om i världen, och hur hårt den andra virusvågen kommer slå. Coronaläget är fortsättningsvis svårt i USA, men också i Europa ökar antalet smittade igen, bland annat i Spanien.

- Det finns en stor risk att hösten blir svår för industrin. Och om nya coronarestriktioner införs igen kommer det direkt att slå hårt mot servicesektorn igen.

Diskussion om artikeln