Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dålig åtgång på inhemska grönsaker – odlare: Sämsta säsongen på 30 år

Från 2020
Uppdaterad 30.07.2020 12:40.
Jordbrukaren Christer Finne står på ett fält framför en bevattningsanläggning.
Bildtext Christer Finne hoppas på att flera finländare skulle välja inhemska råvaror.
Bild: Yle/Markus Bergfors

De inhemska grönsakerna lockar inte kunder denna sommar. Grönsaksbönderna själva talar om den försäljningsmässigt sämsta säsongen på 30 år. Det är svårt att få ekonomi i odlandet, säger grönsaksbonden Christer Finne.

Sista veckan i juli brukar alltid vara en rätt dålig vecka för de finländska grönsakssodlarna. Men i år har svackan pågått för länge, säger Christer Finne som är ordförande för frilandsodlarnas lokalavdelning inom ÖSP.

De inhemska grönsakerna hittar inte sina köpare, och trenden har hållit i sig sedan strax efter midsommar.

Sämsta säsongen på 30 år

Finne har varit i kontakt med odlare runt om i landet och de talar om den här sommaren som den sämsta på 30 år, vad gäller försäljning av nästan alla grönsakssorter.

– De är alla ganska uppgivna, säger Finne.

En ljuspunkt var försäljningen av broccoli, fram till förra veckan. Nu har också den dalat och framför allt har priserna sjunkit rejält.

– Ända tills förra veckan gick broccoli rätt bra åt, men nu börjar vi närma oss lönsamhetsgränsen, säger Finne.

Blomkålen har också gått bra åt, men nu har också de priserna dalat säger Finne. Det kalla vädret i maj var inte heller gynnsamt för blomkålen vilket har gjort skörden mindre än man hoppats.

Salladshuvuden
Bildtext Försäljningen av inhemska grönsaker går trögt.
Bild: Yle/Ylva Vikström

Överutbud och halvfabrikat

Varför ser situationen ut som den gör? Finne säger att det finns ett stort utbud livsmedel på marknaden – billiga tomater och jordgubbar konkurrerar med de andra grönsakerna och sallaten.

– Man kan ju inte äta mer än så att man blir mätt, och det finns många produkter att tillgå.

Men Christer Finne anser att den största orsaken till den minskade efterfrågan är att vi äter allt mera halvfabrikat.

Finne oroar sig för att livsmedelsförädlarna inte väljer inhemska råvaror i exempelvis salladsportioner.

– Jag har inga exakta siffror, men så där mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att 80 till 90 procent i en salladsförpackning är importerad vara, säger Finne.

Försäljningspriserna täcker bara skördekostnaderna

Med dagens marknadspriser lämnar det ingen vinst åt odlarna, säger Finne. Man lyckas nätt och jämnt täcka skördekostnaderna.

Under den kalla majmånaden måste odlarna dessutom frostskyddsbevattna och täcka sina odlingar. Sen krävde den torra junimånaden ännu mera bevattning.

Allt det här innebar tilläggskostnader för odlarna.

Hoppas på att storköken köper inhemskt

När medierna för tre år sedan berättade om ruttnande blomkål på åkrarna ökade blomkålsförsäljningen med 190 procent inom K-kedjan.

I Vasa arrangerade också den lokala ­Rekoringen en ”rädda blomkålen-kampanj”.

Att göra något liknande när det gäller sallaten är inte helt enkelt, säger Christer Finne. Sallaten ska ätas inom ett par dagar efter att den skördats, medan blomkål och broccoli kan frysas in.

Vi hoppas att efterfrågan stiger så att vi blir av med våra produkter

Att restaurangerna kommit igång med sin verksamhet i normal omfattning hjälper grönsaksodlarna. Finne säger att han har ett bra samarbete med de lokala restaurangerna och att de mycket gärna köper inhemskt.

Nu hoppas Finne på att storköken ska göra likadant.

– Vi har lite förhoppningar nu när storköken snart drar igång sin verksamhet. Vi hoppas att efterfrågan stiger så att vi blir av med våra produkter, säger Christer Finne.

Diskussion om artikeln