Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många finländare reser till svårt drabbade coronaländer trots avrådan: "Respektera rekommendationerna så du inte smittar andra"

Från 2020
Två resenärer i ansiktsskydd går på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Såväl Institutet för hälsa och välfärd som Utrikesministeriet hoppas att resande finländare respekterar andra då de kommer hem.
Bild: Lehtikuva

I och med att reserestriktionerna till och från flera länder hävts har finländarna börjat röra på sig mer. Institutet för hälsa och välfärd och Utrikesministeriet uppmanar alla resenärer att respektera rekommendationerna och följa dem för att undvika att andra smittas.

De finländare som reser utomlands ska vara beredda på snabba svängningar i reserestriktioner, säger konsultchef Pasi Tuominen vid Utrikesministeriet.

Regeringen gav grönt ljus för fria resor till och från Schweiz, Slovenien och Österrike för en tid sedan, men förra veckan återinförde man gränskontroller igen då coronaläget konstaterades bli värre i länderna.

På måndag meddelade också resebyrån Aurinkomatkat att de ställer in sina resor till Spanien, Kroatien och Turkiet för hela augusti månad. Aurinkomatkat motiverar beslutet både med statsrådets rekommendationer och den svaga efterfrågan.

Tuominen säger att det kan kännas paradoxalt för en resenär att restriktioner till en del hävs, medan de införs på nytt till andra länder. Han säger att det snabbt kan bli ändringar i rekommendationerna.

– Tyvärr ser det ut som om läget i somliga länder inte blir bättre – tvärtom. Det är möjligt att det blir nya restriktioner och till och med problem med trafiken, men det kan inte komma som en överraskning för turister.

Andra än resenären utsätts för fara vid resor till drabbade länder

Institutet för hälsa och välfärd säger att alla med symtom ska undvika att röra på sig – både inom Finlands gränser och utomlands. Alla med symtom ska dessutom testa sig.

– Finländare eller personer bosatta i Finland reser också till länder där epidemiläget är sämre än vad det är hos oss. Risken att smittas av covid-19 är större där än i Finland, säger institutets ledande expert Jari Jalava i ett pressmeddelande.

Jag hoppas att alla noggrant skulle följa rekommendationerna om frivillig karantän, men tyvärr vet jag att några struntar i det här totalt

― Pasi Tuominen

De som reser till värre drabbade länder sätter också andra i risk. Enligt institutet ökar risken för att fallen i Finland blir fler då resenärerna återvänder hem.

– Vi känner till bekräftade fall i Finland där smittan härstammar från Balkan-området. Till exempel Spanien är också ett populärt resmål bland finländarna. På grund av smittläget är resor dit inte att rekommendera, säger Jalava.

Många lockades till badstranden Malvarrosa i Valencia 14.6.2020
Bildtext Många har smittats då de varit utomlands.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Alla som återvänder från länder som det här får vid gränsen direktiv av både institutet och Social- och hälsovårdsministeriet om hur man kan minimera risken. De får också rekommendation om en 14 dagar lång karantän.

"Åk med researrangör om du ska resa"

Pasi Tuominen rekommenderar att alla som vill resa utomlands bokar resan via researrangörer i stället för att sköta bokningarna på egen hand.

– Man borde lita på researrangörer. Då är ansvaret hos dem och de har varit mycket ansvarsfulla.

Han säger dessutom att det just nu är speciellt viktigt att se till att man har en reseförsäkring. Innan resan bör man kolla upp vad försäkringen täcker om man till exempel insjuknar under resan eller om reserekommendationerna ändrar.

Resenärer i munskydd går på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Reseförsäkring är mycket viktigt för alla som reser under coronatiden.
Bild: Lehtikuva

Om man insjuknar under en resa ska man ta kontakt med vården och testa sig. De med symtom ska hålla avstånd till andra och komma ihåg god hygien, speciellt när man hostar och nyser.

– Då man är på semester besöker man ofta samma ställen som många andra och är nära andra turister från resten av världen så det är mycket viktigt att ta hand om sin hygien, säger Jari Jalava vid Institutet för hälsa och välfärd.

Frivillig karantän bästa sättet att undvika smittspridning

Både Jalava och Tuominen hoppas att alla finländare följer rekommendationerna om frivillig karantän efter resa. Enligt Jalava är det här bästa sättet att undvika att man sprider viruset i Finland.

– Jag hoppas att alla noggrant skulle följa de här rekommendationerna, men tyvärr vet jag att några struntar i det här totalt. Jag är inte alls nöjd med det. Jag skulle rekommendera det för din egen hälsa, men främst för andras hälsa. Respektera rekommendationerna så du inte smittar andra, säger Tuominen.

Regeringen rekommenderar fortsättningsvis att alla undviker resor till de länder där restriktionerna fortfarande gäller. Enligt grundlagen har finländska medborgare alltid rätt att återvända till Finland och finländare har givetvis också rätt att lämna landet.

Diskussion om artikeln