Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronapandemin tog ny fart i Europa - "Inte viktigt om det är andra våg eller inte"

Från 2020
En sjukskötare i skyddsutrustning inne i kyrka
Bildtext En sjukskötare förbereder coronatestning i en kyrka i Antwerpen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronapandemin fortsätter att öka i styrka globalt. Under den senaste veckan har rekordmånga nya fall konstaterats och i många länder sprids viruset fortsättningsvis mycket snabbt.

Också i Europa har kurvorna nu igen börjat peka uppåt. Flera länder oroar sig för att en ny kraftig smittovåg är på väg.

I går beslutade Storbritannien regering att återinföra karantänskrav för alla britter som besökt Spanien. Åtgärden kommer efter att antalet smittade i Spanien stigit klart under de senaste veckorna.

Antalet nya konstaterade fall i Spanien har på nytt stigit till över tusen om dagen efter att ha legat på under 300 för en månad sedan.

Antalet smittade som behöver sjukvård är fortfarande en bråkdel av siffrorna under april, men trenden är trots det oroande.

Viruset sprider sig nu i minst 10 av Spaniens 17 regioner och i Huesca och i Lleida talar man redan om att det inte längre är frågan om enskilda kluster utan om en ny samhällsspridning.

Som i mars

I Katalonien varnar lokalstyret för att läget i flera områden nu påminner om situationen som rådde i mars innan den spanska regeringen införde kristillstånd och strikta karantänsregler.

En man i ansiktsmask. I bakgrunden syns katedralen Sagrada Familia
Bildtext I Katalonien förbereder myndigheterna nya restriktioner för att bromsa smittospridningen
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt experter beror de nya utbrotten på en kombination av att spanjorerna inte längre tar coronahotet på lika stort allvar och att myndigheterna inte klarat av att hantera nedtrappningen av restriktionerna.

I regionerna har stora brister i smittospårningen uppdagats efter att karantänen lyftes i juni.

– De flesta regionalmyndigheter har inte förberett sina system eller anställt nödvändig personal. En av tankarna med nedstängningen var att ge dem tid, men de har inte gjort sin hemläxa och det kommer att få mycket allvarliga följder för folkets hälsa och ekonomin, säger professor Helena Legido-Quigley vid London School of Hygiene and Tropical Medicine till El Pais.

Hon tillägger att Spanien inte borde ha genomfört hela sina nedtrappningsplan innan alla system i regionerna var klara.

Andra vågen är här

I Tyskland varnar hälsovårdsmyndigheterna för att antalet nya fall har ökat till 800 i dygnet jämfört med kring 500 för en vecka sedan sedan.

Enligt Tysklands smittoskyddsmyndighet, Robert Koch-institutet, är situationen allvarlig.

Arbetare i orange overaller bygger ett stängsel
Bildtext Arbetare bygger ett stängsel kring ett testningscenter i Mamming i Tyskland där ett coronakluster upptäckts
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer sade under helgen att den andra coronavågen redan nått Tyskland.

– Det händer redan varje dag. Vi har nya infektionskluster alla dagar och de kan alla leda till höga infektionssiffror, sa Kretschmer till Rheinische Post.

På måndag meddelade förbundsregeringen att obligatoriska test ska införas för alla tyskar som återvänder från resor i länder Tyskland klassificerar som högriskländer.

Hälsominister Jens Spahn nämnde i en intervju med tyska ARD läget i Spanien som ett orosmoment, eftersom många tyskar semestrar där.

Måste vara strikta

Flera andra europeiska länder rapporterar nu också ökande coronasiffror.

I Belgien har antalet nya fall ökat snabbt och experter talar nu om nya regionalt begränsade nedstängningar.

Diskussionen gäller främst Antwerpen där det nya utbrottet är klart värst.

– Jag är rädd för att vi måste vara mycket strikta med distriktet Antwerpen, som står för 55 procent av alla nya fall, sa medicine professor Dirk Devroey till The Brussels Times.

– Ingen kommer att tycka om det, men vi måste återgå till en situation där folk endast får lämna sina hem för att köpa mat eller besöka läkare. Det brinner på nytt, tillade han.

Åtgärderna är viktiga

Enligt världshälsoorganisationen WHO är det inte speciellt viktigt om det som nu pågår är en andra virusvåg eller inte.

WHO:s chef för hälsokriser Michael Ryan sa under en presskonferens på måndagen att den avgörande frågan är hur länderna reagerar på stigande coronasiffror.

Ryan underströk att det är entydigt att coronafallen minskar i länder som tar åtgärder för att trycka ned viruset. Det är lika klart att fallen kan börja stiga på nytt när trycket på viruset minskas.

– Om vi har att göra med nya toppar inom en första våg eller en andra våg är kanske inte rätt fråga. Den rätta frågan är hur mycket tryck ni sätter på viruset, sa Ryan.

Diskussion om artikeln