Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svårt att få en skolpsykolog till andra stadiets utbildningar i Borgå – staden tvingas ta till köptjänst

Från 2020
Uppdaterad 28.07.2020 14:33.
Bild på Borgå gymnasium.
Bildtext Studenterna vid Borgå gymnasium kommer inte att bli utan skolpsykolog vid skolstarten. Arkivbild.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Behovet av skolpsykologer har redan en längre tid varit stort runtom i landet och nu har också Borgå fått bita i det sura äpplet. Staden har inte lyckats få en vikarie till den psykolog som jobbar på andra stadiets utbildningar.

– På våren sökte vi aktivt för att hitta en vikarie. När det inte lyckades och midsommaren närmade sig beslöt vi oss för att gå in för det nästa bästa alternativet; köptjänster, berättar utbildningsdirektör Rikard Lindström.

Studerande vid Borgå gymnasium, Prakticum, årskurs tio och Careeria kommer alltså inte att bli utan psykolog till läsårsstarten.

– Kontakten till kuratorerna fungerar, och om en studerande behöver träffa en psykolog ordnas det via kuratorkontakterna.

En viss oro har Lindström ändå inför den här lösningen.

– Det är klart att det är krångligare med köptjänster. Enligt min uppfattning är det inte samma kvalitet och nivå på dem.

Rikard Lindström
Bildtext Rikard Lindström hoppas att fler skulle utbildas till psykolog.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Läget är ändå inte hjälplöst.

– Vi har ett avtal som vi litar på och har använt oss av förut. Blir det luckor kan vi fylla dem med de psykologer som jobbar inom grundskolan.

På Borgås grundskolor jobbar det två psykologer och tre kuratorer. Andra stadiet har i sin tur en psykolog och två kuratorer.

– Jag är i alla fall glad och stolt över att alla våra skolpsykologtjänster är besatta. Det är att hitta vikarier för en kort tid som varit bekymmersamt.

Varför det är så svårt att få tag på skolpsykologer kan Lindström inte svara på.

– Så här som arbetsgivare skulle jag ju hoppas att fler utbildades till psykologer. Det finns en stor efterfrågan på dem och vi är på inget sätt den enda kommunen i Finland som har problem med just psykologerna.

En månads väntetid

En som berörs av psykologsituationen på andra stadiet är Frida Läckström. I augusti inleder hon sina merkonomstudier på Careeria i Borgå.

– Jag vet att andra stadiets studier kommer bli tuffare, att där är mycket eget ansvar. Med tanke på det blir man ju lite orolig och stressad över osäkerheten kring skolpsykologen, säger Läckström, som också är ledamot i ungdomsfullmäktige.

En ung kvinna.
Bildtext 15-åriga Frida Läckström bedömer behovet av skolpsykologer vara stort.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Redan i högstadiet var det enligt henne svårt att få tag på psykologen.

– Det var en otroligt lång väntelista till honom. Han kom bara en gång i veckan, i några timmar. De som verkligen behövde honom hade förtur, andra fick vänta i ungefär en månad.

Diskussion om artikeln