Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Man i husbil följde efter kvinna i Åbo – polisen: "Anmäl alltid om du känner att din säkerhet är hotad"

Från 2020
Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt  lejonhuvud.
Bildtext Enligt polisens uppgifter har inget brottsligt skett.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Under natten mellan söndag och måndag blev en kvinna vid Runosbacken skrämd då en okänd man började följa efter henne, skriver Turun Sanomat.

Kvinnan har skrivit ett inlägg i en lokal grupp på Facebook, där hon beskriver vad som hände. Mannen hade först kört förbi henne några gånger då hon stod och väntade på bussen, sedan stannat och bett henne hoppa in i sin bil.

Då kvinnan sa att hon inte ville det, stannade han nära busshållplatsen där hon befann sig och väntade.

Kvinnan skrev även enligt Turun Sanomat att han hade gjort obehagliga gester mot henne med händerna och haft handen i sina byxor.

När hon steg på bussen började husbilen enligt kvinnan följa efter bussen in mot centrum.

Kvinnan ringde till nödcentralen för att anmäla situationen. Polisen skriver i ett pressmeddelande att de åkte till platsen för att undersöka saken, men att bilen redan hade avlägsnat sig då de kom fram.

Kommissarie Joonas Tikka vid polisinrättningen i Sydvästra Finland bekräftar att man har tagit emot ett samtal från kvinnan under natten, men säger att polisen inte i nuläget undersöker saken vidare eftersom mannens avsikter är oklara.

Enligt de uppgifter vi har, har det inte rört sig om någon brottslig aktivitet. Mannen har bett kvinnan hoppa in i bilen, men det är de enda uppgifter vi har fått om saken. Ingen brottsanmälan har därför gjorts.

― kommissarie Joonas Tikka

Kvinnans inlägg i den lokala Facebook-gruppen samlade snabbt många upprörda kommentarer. Flera andra kvinnor berättade att också de nyligen blivit förföljda i Åbo av en man i en husbil, och de misstänkte att det kan vara fråga om samma person.

Tikka säger att det i nuläget endast finns en person som har kontaktat polisen, och att det inte räcker med en diskussion på sociala medier för att polisen ska börja undersöka saken vidare.

- Om man känner att ens säkerhet är hotad ska man ringa polisen. Vi har inte möjlighet att hålla koll på vad folk skriver i sociala medier, så det är bättre att höra av sig till oss så att vi kan gå vidare med saken. Om flera anmälningar kommer in och det handlar om ett större fenomen vill vi gärna veta om det så att vi kan undersöka saken.

Diskussion om artikeln