Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlossning på gränsen mellan Israel och Libanon – FN uppmanar till "maximal återhållsamhet"

Från 2020
Rök stiger på ett fält efter artillerigranater slagit ned.
Bildtext Rök på den libanesiska sidan om gränsen efter att Israel avfyrade artillerigranater.
Bild: ATEF SAFADI/EPA

Ihållande strider rapporterades från de omstridda Golanhöjderna på måndag. Israel påstår att de avvärjde ett angrepp av den militanta shiitiska gruppen Hizbollah, men gruppen nekar att de var inblandade i eldstriden.

Incidenten ägde rum på de omstridda Golanhöjderna, som Israel intog i sexdagarskriget år 1967. Stora delar av omvärlden, däribland FN och EU motsätter sig Israels annektering av området.

Israels militär uppger att den öppnade eld mot beväpnade styrkor som gick över gränsen in på israeliskt territorium. Ingen israelisk militär rapporteras ha skadats, huruvida motpartens styrkor undvek förluster är oklart.

Enligt Israel handlade det om styrkor från Hizbollah som obemärkt försökte ta sig in på israeliskt territorium, något Hizbollah tillbakavisar. I ett uttalande påstår gruppen att den inte har deltagit i måndagens strider.

Enligt ögonvittnen i gränsområdet föll dussintals israeliska artillerigranater över området. Israels militär beordrade alla invånare i området att hålla sig inomhus.

FN:s fredsbevararuppdrag i Libanon UNIFIL uppmanade parterna i gränsområdet till "maximal återhållsamhet" och tillade att striderna senare på måndag hade mattats av.

Hämndaktion?

En libanesisk källa säger till nyhetsbyrån Reuters att måndagens incident var en hämndaktion för mordet på en av Hizbollahs medlemmar, som dog i ett flygangrepp i syriska Damaskus i måndags. Israel anklagas för att ligga bakom angreppet.

Hizbollah, som får stöd av Iran, har en stor närvaro i Syrien, där gruppen strider på regimens sida i inbördeskriget.

Som sagt hävdar Hizbollah att de inte deltog i måndagens eldstrider, men i deras uttalande intygar gruppen att vedergällning för mordet på deras medlem minsann är i antågande.

Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah lovade också i höstas att gruppen skulle reagera om Israel dödade fler av deras soldater i Syrien. Uttalandet kom efter att två Hizbollah-medlemmar hade dödats i Damaskus i augusti.

Israel har nu under förra veckan försatt styrkorna på sin norra gräns mot Libanon i hög beredskap och flyttat förstärkningar till gränsen, det här efter nyhetsrapportering om att Hizbollah kan planera en eventuell hämndaktion.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln