Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS biträdande överläkare varnar för en andra coronavåg: "Ansiktsskydd i bruk utan vidare"

Från 2020
Eeva Ruotsalainen intervjuas i A-studio.
Bildtext Biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid HUS hör till dem som anser att regeringen lättade på för många restriktioner för snabbt.

Den här veckan slopar Finland kvarvarande coronarestriktioner. Även om många välkomnar det, finns det andra som oroar sig för en andra våg när samhället öppnas upp. Till dem hör biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid HUS.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen tror att en andra coronavåg sannolikt kan slå till om man inte följer försiktighetsåtgärderna.

I sommar har coronarestriktionerna luckrats upp i Finland. Nästa veckoslut förväntas regeringen slopa de sista betydande restriktionerna och tillåta tillställningar där över 500 personer får samlas utomhus eller inomhus med vissa specialarrangemang. Samtidigt lättar man på rekommendationen om att jobba på distans.

Ruotsalainen anser att man för snabbt lättar på restriktionerna. Även om man till en början slopade restriktionerna på ett enligt henne behärskat vis, så häver man i augusti för många restriktioner på en gång.

– Vi återgår nu till samma situation som vi hade innan pandemin, det vill säga att människor rör sig lika mycket som i februari, och det är en risk, eftersom pandemin inte är över, förklarade Ruotsalainen i Yles A-studio i går på måndagskvällen.

“Vi har invaggats i tron att det goda läget fortsätter”

Trots att man under sommaren lättat på restriktionerna har antalet smittade hållits på en relativt låg nivå. Ruotsalainen varnar ändå för att man genom att för snabbt slopa restriktioner kan hamna i ett läge där coronafallen stiger okontrollerat.

– Under sommaren har vi haft ett utmärkt lugnt läge och därför har vi kanske invaggats i tron att det goda läget fortsätter. Men som jag sade är pandemin inte över och det syns nu i att antalet smittade stiger globalt, säger Ruotsalainen.

Ruotsalainen säger att även om de värsta smittohärdarna finns i USA och Brasilien så ökar också fallen i i länder som skött epidemin väl, det här gäller till exempel Hongkong, Sydkorea och Singapore.

Ruotsalainen påminner också om att man på HUS område i februari hade ungefär 16 nya fall per vecka men att fallen snabbt steg i mars till 600 per vecka.

Nationell rekommendation om ansiktsmasker

Ifall antalet fall börjar öka obehärskat igen, blir Finland tvungen att ta i bruk restriktionerna igen. Samtidigt blir det aktuellt att fundera på vad vi har lärt oss.

För att en andra coronavåg ska avvärjas efterlyser Ruotsalainen en nationell rekommendation om att ansiktsskydd ska tas i bruk. Myndigheterna har hittills rekommenderat god handhygien och två meters säkerhetsavstånd. Ruotsalainen menar ändå att enbart de här försiktighetsåtgärderna inte räcker till.

– Jag efterlyser en ansiktsskyddsrekommendation, så att befolkningen förstår att smittan också kan sprida sig när att man hostar, pratar och nyser. Sen när man inte kan hålla säkerhetsavstånden, så ska ansiktsskydd utan vidare användas, säger hon.

Enligt Ruotsalainen skulle ansiktsskydd vara på sin plats speciellt i kollektivtrafiken.

Artikeln baserar sig på HUSin apulaisylilääkäri varoittaa koronan toisesta aallosta: "Kasvomaski ilman muuta käyttöön" skriven av Elias Huuhtanen. Texten är bearbetad och översatt av Anna Björkqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln