Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 900 kvinnor och flickor försvann och befaras ha dödats i Peru under coronakrisens värsta månader

Från 2020
Kvinnor i den fattiga stadsdelen Cantagallo, i huvudstaden Lima, fotograferade i mitten av maj. Cantagallo drabbades svårt av coronaviruset och isolerades helt från den övriga staden.
Bildtext Kvinnor i slummen Cantagallo, i huvudstaden Lima, fotograferade i mitten av maj. Cantagallo drabbades svårt av coronaviruset och isolerades helt från den övriga staden.
Bild: EPA-EFE/Sergi Rugrand

Peru hade enorma problem med våld mot kvinnor redan före coronakrisen. Isoleringen under restriktionerna och den ökade arbetslösheten ser ut att ha trappat upp våldet och kvinnomorden ytterligare.

- Under karantänen, från den 16 mars till den 30 juni, anmäldes 915 kvinnor försvunna i Peru och de saknade befaras ha dödats, säger Eliana Revollar, som leder avdelningen för kvinnors rättigheter vid det nationella ombudsmannakontoret i Peru.

70 procent av de försvunna var minderåriga.

Från mitten av mars till slutet av juni var coronarestriktionerna som striktast i Peru. Sedan i juli har myndigheterna långsamt börjat lätta på dem.

Revollar tror att det är isoleringen i hemmen, den ökade arbetslösheten och hälsokrisen som bidrog till att en skrämmande situation blev ännu värre under bara tre och en halv månad.

Åtta försvunna kvinnor och flickor per dag

Peru har ungefär 33 miljoner invånare. Före coronakrisen anmäldes, i snitt, fem kvinnor och flickor försvunna per dag. Under den aktuella krisperioden steg siffran till åtta.

I december i fjol, före coronakrisen, hölls den här demonstrationen mot kvinnomord i Lima.
Bildtext I december i fjol, före coronakrisen, hölls den här demonstrationen mot kvinnomord i Lima.
Bild: EPA-EFE/PAOLO AGUILAR

Revollar efterlyser ett samlat register över saknade personer. Ett sådant register finns inte i Peru och det gör det svårt för myndigheterna att överblicka krisen.

Enligt kvinnogrupper i Peru vägrar polisen ofta utreda våld mot kvinnor och förlöjligar offren, eller hävdar att de saknade har lämnat sina hem frivilligt.

En försvinnande del av försvinnandena utreds

De flesta försvinnandena utreds aldrig.

I fjol mördades 166 kvinnor i Peru, enligt den officiella statistiken. Bara en tiondedel av dem hade anmälts saknade.

Ändå rapporterades över 1 500 kvinnor och flickor saknade under året. Det betyder att bara ungefär 16 av försvinnandena kom att utredas som mord.

Enligt jämställdhetsministeriet rapporterades bara strax under 30 000 fall av våld i hemmen i Peru i fjol.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln