Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska smittinstitutet vill införa masktvång också utomhus – stora fester i det fria kan öka smittspridningen

Från 2020
Uppdaterad 28.07.2020 16:18.
ansiktsmask
Bildtext Ska tyskarna tvingas bära ansiktsmask utomhus?
Bild: ullstein bild - snapshot-photography/ All Over Press

Chefen för den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet, Lothar Wieler, vill att tyskarna börjar bära ansiktsskydd både inom- och utomhus. Wieler uttryckte i dag stark oro för det ökande antalet fall av covid-19 i Tyskland. En orsak till ökningen är utomhusfester, säger han.

Vi måste förhindra att viruset börjar sprida sig snabbt och okontrollerat igen, sade han.

– Tyskland har hittills klarat sig rätt bra men nu är det alla medborgares ansvar att se till att hygienföreskrifterna efterlevs.

"Skydd behövs om avstånd inte kan hållas"

Wieler sade att om ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter inte kan hållas måste ansiktsskydd också användas utomhus.

Uppgången i antalet coronafall beror enligt Wieler dels på hemvändande tyska semesterfirare och dels på stora utomhusfester som ordnats. Också på arbetsplatser har coronavirus spridit sig.

En trädgårdsfest med långbord och mänskor i stolar. En eld/brasa brinner i förgrunden.
Bildtext I Tyskland har corona spridits på utomhusevenemang
Bild: Dieter Hawlan

Under de senaste sju dagarna har Tyskland registrerat 557 nya fall av covid-19 per dag, jämfört med 350 som var dagsmedeltalet i början av juni.

Här hemma säger professor Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd att man överväger att rekommendera ansiktsskydd, men att det inte är aktuellt ännu.

Närbild av Lothar Wieler, chef för den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-Institut.
Bildtext Lothar Wieler är Robert Kohc-institutets chef

Också Tyskland rödlistar delar av Spanien

I dag kom beskedet att Tyskland sällar sig till de länder som avråder sina medborgare att resa till ett antal regioner i Spanien där coronaläget har förvärrats.

Onödiga resor till Aragonien, Katalonien och Navarra bör undvikas, säger det tyska Utrikesministeriet på sin webbplats.

I helgen rödlistades Spanien av Storbritannien och Norge, och i dag kom samma besked från Belgien. Ett antal researrangörer har meddelat att de inte ordnar resor till Spanien under augusti månad.

Också finländska Aurinkomatkat tänkte om, och ställde in charterresorna till Spanien för augusti månad. Spanien hör till de länder som finländska Utrikesministeriet avråder från att göra onödiga resor till.

Utebliven turism oroar i Spanien

turism, spanien
Bildtext Turismen är viktig för Spanien. 20 procent av turister är i vanliga fall britter
Bild: AFP / Lehtikuva

I Spanien grämer man sig över de uteblivna turistflockarna. Den regionala chefen i Aragonien, Mayte Perez, säger att rödlistningen är diskriminerande mot Spanien och bad det spanska utrikesministeriet inlämna ett formellt klagomål i ärendet.

Spaniens utrikesminister Arancha González Laya sade under sitt besök i Grekland i dag att hon ska försöka övertyga britterna om att det är tryggt att resa i Spanien eftersom coronautbrotten begränsar sig till specifika regioner och inte berör hela landet.

Det brittiska bortfallet kostar den spanska turismsektorn 10 miljarder euro i förlorade intäkter, säger chefen för en spansk turismorganisation CEHAT, Jorge Marichal, till nyhetsbyrån Reuters.

Diskussion om artikeln