Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronastöden till miljontals amerikaner löper snart ut – avtalet om ett nytt paket dröjer

Från 2020
Amerikaner i en matkö i Brooklin i New york
Bildtext Matköerna i USA har vuxit under coronapandemin
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Höjda arbetslöshetsersättningar, vräkningsskydd och andra coronastöd för miljontals amerikaner ligger i vågskålen då politikerna i Washington tvistar om ett nytt coronapaket.

Det förra stödpaketet löper ut denna vecka och Republikanerna och Demokraterna är djupt oense om hur fortsättningen ska se ut.

För de miljontals amerikaner som förlorat jobbet på grund av pandemin är de olika stöden livsviktiga, speciellt med tanke på att det svåra coronaläget skjuter den ekonomiska återhämtningen långt in i framtiden.

Förhandlingsläget försvaras av att Republikanerna själva är splittrade mellan de som vill se fortsatta stöd och konservativa som vill att den federala staten ska avsluta sina stödinsatser.

Enligt de senare leder stöden till att det blir svårare för ekonomin att återhämta sig.

– Svaret på de här utmaningarna är inte att ösa pengar ur Washington. Svaret på utmaningarna är att folk återvänder till arbetet, sa den republikanska senatorn Ted Cruz.

Nytt republikanskt paket

På måndagen presenterade Republikanerna sitt förslag till ett nytt stödpaket. I den en biljon dollar stora paketet ingår bland annat stöd till skolor, finansiering för ökad coronatestning, lån till småföretag och ett stämningsskydd för företag som öppnar upp på nytt.

Representanthuset stalman Nancy Pelosi
Bildtext Representanthusets talman Nancy Pelosi har uttryckt tvivel över Republikanernas förhandlingsvilja
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den höjda arbetslöshetsersättningen som i dag är 600 dollar i veckan sänks till 200 dollar. Många republikaner anser att den nuvarande ersättningen är för hög och har lett till att många amerikaner inte återvänt till jobbet.

Det 200 dollar stora extrastödet ska inom några månader ersättas med ett system där arbetslösa får en ersättning på upp till 70 procent av sina tidigare löneinkomster.

Paketet som presenterades av senatens majoritetsledare Mitch McConnell utlovade också ett engångsstöd på 1 200 dollar till merparten av amerikanerna.

Ingen gemensam grund

Kort efter att Republikanerna offentliggjorde sitt paket höll Demokraterna och Republikanerna ett första trevande samtal om hur stödpaket ska se ut.

Representanthusets talman Nancy Pelosi och Demokraternas gruppledare i senaten förhandlade i nästan två timmar med finansminister Steven Mnuchin och Vita husets stabschef Mark Meadows.

Vita husets stabchef Mark Meadows och USA:s finansminister Steve Mnuchin
Bildtext Vita husets stabschef Mark Meadows och finansminister Steve Mnuchin har förhandlat med kongressen om det nya paketet
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men trots positiva uttalanden från Meadows verkar resultatet vara magert.

– Vi hoppas att vi kan nå ett avtal. Det är tydligt att vi saknar gemensamma värden. Men vi vill se om vi kan hitta en gemensam grund att bygga på. Men vi är inte där ännu, sade Pelosi efter mötet.

Schumer sade att McConnells paket är allt för litet med tanke på krisens omfång. Demokraternas förslag är tre gånger större än Republikanernas.

Demokraterna vill förlänga stöden

Demokraternas plan skiljer sig från Republikanernas på flera områden.

De vill till exempel att arbetslösa ska fortsätta att få 600 dollar extra i veckan fram till januari 2021.

I paketet ingår även massiva stöd till delstaterna för att hjälpa att betala föra utryckningspersonal, sjukskötare och lärare. Republikanerna förslår inga sådana stöd utan vill i stället ge delstaterna större budgetflexibilitet.

Demokraterna ställer sig också skeptiskt till förslaget att skydda företag från att stämmas av anställda och kunder som smittas av coronaviruset.

Svåra förhandlingarna

Eftersom Demokraterna har majoritet i representanthuset medan Republikanerna kontrollerar senaten måste partierna enas för att paketet ska kunna godkännas.

President Donald Trump och republikanerna i senaten är inte heller helt eniga om hur paketet ska se ut. Till exempel verkar Vita huset utan att meddela McConnell ha skrivit in anslag för ett nytt huvudkontor för den federala polisen FBI i paketutkastet.

Trump har länge drivit på planerna för det nya huvudkontoret som ska byggas mitt emot ett av presidentens hotell i Washington.

– Jag tror inte att det finns anslag för det. Finns det? frågade McConnell då en reporter frågade om FBI-byggnaden.

Sedan tillade han att Trump-administrationen får besvara frågan om varför anslaget finns med i krispaketet.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell
Bildtext Majoritetsledaren Mitch McConnells förhandlingsposition försvåras av splittringar i det egna partiet
Bild: EPA-EFE/All Over Press

McConnells förhandlingsposition försvagas också av att en betydande del av republikanerna i senaten i alla fall överväger att rösta mot det paket som det egna partiet presenterat.

Samtidigt är tiden på väg att löpa ut för de 15 miljoner amerikaner som mist sina jobb under krisen.

Ett sätt att öppna knuten är att snabbgodkänna delar av ett nytt paket, till exempel arbetslöshetsstödet och skolanslag, för att sedan ta itu med resten senare.

Det har också Vita huset föreslagit, men Demokraterna säger nej eftersom de inte litar på att Republikanerna skulle släppa igenom resten av paketet då de mest brådskande frågorna är lösta.

Källor: Reuters, AP, New York Times, BBC

Diskussion om artikeln