Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell: Snart kan svenskarna igen börja resa

Från 2020
Uppdaterad 28.07.2020 16:05.
Anders Tegnell
Bildtext Anders Tegnell är Sveriges statsepidemiolog

I Sverige har Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hållit en gemensam presskonferens om coronaläget. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa att fallen av covid-19 sjunker snabbt i Sverige nu, och att förutsättningar för att svenskarna ska få börja resa förbättras.

Tegnell öppnade presskonferensen ändå med att konstatera att coronaläget i världen är mycket oroande just nu. Också i Europa verkar fallen öka. Europa har nu 1,7 miljoner fall av covid-19.

Men i Sverige avtar fallen mycket snabbt, sa Tegnell.

- Antalet allvarligt sjuka börjar ligga nära noll, och få patienter får intensivvård i nuläget. 46 personer intensivvårdas för covid-19 i Sverige just nu.

Kommer resandet igång?

Sammantaget är läget positivt för Sverige, sa Tegnell. Det betyder enligt honom att förutsättningar för resande ökar för svenskarna.

Den så kallade incidensen för de senaste sju dagarna ligger på 13, vilket innebär att resandet snart kan öka både till och från Sverige.

Vad är incidens?

Norge och Danmark har öppnat för fler och fler regioner i Sverige, konstaterade Tegnell.

– Om det fortsätter såhär så blir Stockholm även aktuellt snart.

anders tegnell
Bildtext Från vänster Johanna Sandwall, Anders Tegnell och Stefan Anering
Bild: AFP / Lehtikuva

"Resande inte särskilt riskfyllt"

Svenska Yles Marianne Sundholm frågade var folk för det mesta blir smittade.

- Resande är inte någon stor orsak. Familjesmitta är vanligt och sedan kommer arbetsplatserna. Kollektivtrafik och resande överlag verkar vara rätt riskfria. Långa perioder av kontakt är den största risken att smittas, sa Tegnell.

Munskydd är heller inte aktuellt att införa i Sverige, trots att det nästan är standard i resten av världen. Enligt Tegnell kan rekommendationen så klart ändra, till exempel om epidemiläget förvärras.

- Vi följer med vilka erfarenheter vi får från andra länder.

Vill inte svara på kritik

Statsepidemiolog Tegnell fick besvara den massiva kritik som infektionsläkaren Björn Olsen riktade mot FHM tidigare i dag.

Tegnell ville inte svara på kritiken och han menade att den har framförts förut. Var liksom gammal skåpmat. På frågan varför man kommit till så olika slutsatser beträffande coronastrategin svarade Tegnell så här:

- Jag kan inte svara på det.

Han tillägger i SVT:s intervju senare att FHM inte kan grunda sitt arbete på alla möjliga experters åsikter.