Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Majoriteten av finländarna skulle anpassa sig bättre till nya coronarestriktioner: "Många har i hemlighet njutit av att vara hemma"

Från 2020
Kuvassa on hengityssuojainta Helsingin keskustassa heinäkuussa 2020 käyttänyt nainen.
Bildtext Finländarna har levt en vår med restriktioner och rekommendationer.
Bild: Silja Viitala / Yle

Över hälften av finländarna säger att de skulle anpassa sig bra till nya restriktioner i höst, visar en ny enkät som Yle låtit göra. Endast fyra procent ser det som mycket jobbigt och övermäktigt att behöva följa restriktioner igen.

Över 60 procent av finländarna menar att de skulle anpassa sig bra i fall det skulle behöva införas nya restriktioner på grund av en andra våg av coronaviruset. De här personerna menar att de till och med skulle klara av nya restriktioner bättre än vårens restriktioner.

32 procent säger att det skulle vara svårt med nya restriktioner, men att de skulle anpassa sig.

62% skulle anpassa sig väl, 32% skulle anpassa sig, 4% skulle tycka att det är jobbigt eller övermäktigt

Anna Kesti är en av de som inte skulle tycka om att få nya restriktioner, men hon tror också att hon skulle anpassa sig till dem ganska bra.

- Jag tycker det är trevligt att vara hemma och restriktionerna har inte påverkat mig så mycket under våren. Jag tar det med ro.

Kvinna med blont hår bakåtdraget i en knut. Hon har rött läppstift och ett vitt linne, hon håller jackan framför sig i sina händer.
Bildtext För Anna Kesti har inte coronarestriktionerna varit problematiska.
Bild: Yle / Tintin Råholm

"Jag vill fortsätta mitt liv som vanligt"

Anna Kesti säger att hon tycker om att tillbringa tid för sig själv, men att det förstås tär på det sociala i fall restriktionerna skulle vara i kraft en lång tid.

Hon säger att hon påverkas när kontakten till andra försvinner och man inte kan till exempel kramas.

Ester Toot tycker det skulle vara väldigt tråkigt om det igen infördes restriktioner på grund av coronaviruset.

- Jag vill fortsätta mitt liv som vanligt. Det kändes tungt då man inte kunde göra så mycket i våras och inte träffa folk.

Toot berättar att det var jobbigt i våras när mycket var osäkert och folk var rädda att smitta och själva bli smittade. Men hon tror också att det skulle vara övergående i fall restriktioner skulle behöva införas igen.

Kvinna med kort brunt hår, svart tröja och mörka ögon. Hon ler och står framför en kontorsbyggnad tillsammans med sin barnvagn.
Bildtext Ester Toot vill inte ha nya restriktioner i höst.
Bild: Yle / Tintin Råholm

En livsstil som passar finländarna

Juho Rahkonen, som är forskningsdirektör vid Taloustutkimus, säger att det restriktionerna är något som passar finländarnas sätt att leva. Han menar att man tillbringat mycket tid för sig själv och har färre sociala kontakter redan innan restriktionerna trädde i kraft.

Men enkätens resultat fick också Rahkonen att haja till.

- Det förvånade mig att så många säger att de skulle klara av restriktioner till och med bättre än i våras och att människor inte skräms av nya restriktioner.

Tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen, Taloustutkimus Oy
Bildtext Juho Rahkonen säger att restriktionerna är något som för många inte påverkar deras liv eftersom det inte har handlat om en total lockdown-situation.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Rahkonen säger att finländarna sätter trygghet först och undviker risker och att det kan vara en av anledningarna till att vi inte skyr restriktioner.

- I många andra länder har det varit protester mot restriktioner, men inte hos oss. Vi bor ganska glest i Finland och här om det införs restriktioner betyder det inte ett totalt lockdown-läge som att man inte skulle få röra sig utomhus.

Han säger att restriktionerna påverkar finländarnas vardag ganska lite.

- Många har i hemlighet njutit av den här tiden när man får vara hemma och pyssla.

1 447 finländare deltog i enkäten som gjordes av Taloustutkimus på uppdrag av Yle 24-27 juli. Enkäten genomfördes som en internetpanel. 916 av deltagarna var mellan 20 och 65 år gamla. Felmarginalen är omkring 2,5 procentenheter för hela samplet och 3 procentenheter för deltagarna i arbetsför ålder.

Diskussion om artikeln