Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över hälften av invånarna i slumområdena i Bombay har smittats av coronaviruset - men dödligheten verkar vara låg

Från 2020
Dharavi i Bombay är ett av världens största slumområden, med ungefär en miljon invånare. Här en bild från den 9 juli då man utförde hälsotester i slummen.
Bildtext Dharavi i Bombay är ett av världens största slumområden, med ungefär en miljon invånare. Här en bild från den 9 juli då man utförde hälsotester i slummen.
Bild: AFP / Lehtikuva

En ny studie i Indiens näst största stad Bombay visar att över hälften av invånarna i stadens slumområden har smittats av coronaviruset. Det ger en antydan om att det verkliga antalet smittade i Indien kan vara betydligt högre än vad officiella siffror ger vid handen.

Närmare 7 000 slumpvis utvalda invånare i Bombay testades i den här studien som gjordes på uppdrag av stadens myndigheter.

Blodproven visade att 57 procent av dem som bor i slumområden hade antikroppar mot coronaviruset, medan testresultatet blev positivt för 16 procent av övriga invånare.

Storstadsområdet Bombay (Mumbai) har cirka 20 miljoner invånare och kring 40 procent av dem bor i slumområden.

Indien med sina omkring 1,36 miljarder invånare är världens näst folkrikaste land efter Kina. Med nästan 1,5 miljoner smittade ligger Indien trea i världen vad gäller antalet smittade, efter USA och Brasilien.

Studien i Bombay visar att det verkliga antalet smittade i landet kan vara betydligt högre än vad som hittills bekräftats.

Dödligheten i viruset verkar ha varit låg bland sluminvånarna

Däremot är åtminstone det officiella dödstalet i Indien jämförelsevis lågt och i den dystra statistiken ligger Indien långt efter USA och Brasilien.

Nästan 33 500 människor har rapporterats avlidna i covid-19 i Indien.

Dödligheten i slumområdena i Bombay uppges inte heller ha stigit speciellt mycket.

Enligt studien verkar en stor del av dem som smittats av covid-19 i slummen ha varit symptomfria och dödligheten i viruset låg.

För bara en vecka sedan publicerades en annan indisk studie som visade att nästan en fjärdedel av invånarna i huvudstaden New Delhi hade antikroppar mot coronaviruset.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln