Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hög dödssiffra i USA - Trump fortsätter att förespråka hydroxiklorokin och är avundsjuk på Faucis popularitetssiffror

Från 2020
Uppdaterad 29.07.2020 09:50.
Donald Trump misstänker att experterna inte vill rekommendera hydroxiklorokin bara för att han har förespråkat medicinen.
Bildtext Donald Trump misstänker att experterna inte vill rekommendera hydroxiklorokin bara för att han har förespråkat medicinen.

USA har registrerat det högsta dagliga antalet avlidna i covid-19 på 2,5 månader. Samtidigt höll Trump en presskonferens där han förundrade sig över smittskyddsexperten Anthony Faucis popularitetssiffror. "Ingen gillar mig", konstaterade Trump.

USA registrerade 1 592 nya dödsfall i covid-19 under det senaste dygnet. Det är alltså den högst dygnssiffran sedan mitten av maj. I skrivande stund har nästan 149 300 människor avlidit till följd av coronaviruset i USA, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

USA har rapporterat det högsta antalet dödsoffer för covid-19 i världen. Storbritannien, Spanien, Italien, Peru och Chile har ändå registrerat fler dödsfall än USA i relation till folkmängd.

Trump försvarade användningen av malarialäkemedlet igen

Samtidigt som dödstalen steg i USA försvarade president Donald Trump igen användningen av hydroxiklorokin mot coronaviruset. Hydroxiklorokin används för att förebygga och behandla malaria.

Enligt experter finns inga belägg för att hydroxiklorokin fungerar mot covid-19, däremot har de varnat för bieffekter på exempelvis hjärtat. Men Trump är av en annan åsikt.

- Många läkare tror att det är extremt bra och en del människor tror inte det. En del människor tror att det här har blivit mycket politiskt. Jag råkar tro på hydroxiklorokin. Jag skulle ta det. Som ni vet så tog jag det under en 14 dagars period och jag står ju kvar här, eller hur?

President Trump konstaterade att både Fauci och Vita husets coronaexpert Deborah Birx verkar populära bland amerikanerna. De medverkade inte i presskonferensen på tisdagen.
Bildtext President Trump konstaterade att både Fauci och Vita husets coronaexpert Deborah Birx verkar populära bland amerikanerna. De medverkade inte i presskonferensen på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Under tisdagens presskonferens (natten till onsdagen finsk tid) sade Trump att han tror att hydrokloroxin kunde ha en särskilt positiv inverkan i tidiga stadier av sjukdomen och att han baserar sin åsikt på mycket läsande och kunskap.

- Jag tror inte att man förlorar någonting genom (att ta) hydroxiklorokin, utom att det politiskt inte verkar vara populärt. Vet ni varför? Jo, för att jag rekommenderar någonting, så säger de att använd inte det, sade Trump.

Twitter stoppade presidentsonens inlägg

På tisdagen stoppades presidentsonen Donald Trump Jr tillfälligt från att skriva nya inlägg på Twitter. Det berodde på att han delade en video där läkare kom med missvisande uppgifter om covid-19.

På videon rekommenderades hydroxiklorokin, men där förekom också påståenden om att ansiktsskydd och social distansering är onödigt.

Vigslar i Las Vegas har också skötts på distans. Som här av en Elvis-imitatör i slutet av juli.
Bildtext Vigslar i Las Vegas har också skötts på distans. Som här av en Elvis-imitatör i slutet av juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också president Trump själv delade samma inlägg, men eftersom han bara delade inlägg från andra användare och inte hade laddat upp videon själv, straffades han inte av Twitter.

Under tisdagens presskonferens ville han inte ta avstånd från videon eller de så kallade experterna där.

Trump: Ingen gillar mig

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci har också tagit avstånd från hydroxiklorokin i coronasammanhang.

Då det kom på tal under tisdagens presskonferens, konstaterade Trump att Fauci verkar vara populära bland amerikanerna. Opinionsmätningar visar att amerikanerna litar på honom

Trump undrade varför amerikanerna inte verkar ha samma tillit till Trump själv i coronasammanhang, trots att Fauci delvis jobbar för Trump-administrationen och man kunde ha utsett någon annan smittkyddsexpert än Fauci.

- Doktor Fauci och doktor Birx (Vita husets expert på pandemin) är högt uppskattade, men ingen gillar mig. Det måste bero på min personlighet, sade Trump.

Källor: Reuters, AFP, Washington Post, BBC

Diskussion om artikeln