Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ferrarichefen tror på segrar tidigast om två år – stallet ska nu få bukt med problem som funnits i ett decennium: ”Vår bil är inte konkurrenskraftig”

Från 2020
Uppdaterad 29.07.2020 11:22.
Charles Leclerc kör i en kurva
Bildtext Charles Leclerc kommer inte att kämpa om segrar på ett bra tag tror Ferraris president.
Bild: XPB Images

Ingen Ferrariförare kommer att stå högt upp på prispallen inom en överskådlig framtid. Det tror åtminstone Ferraris president John Elkann som nu har siktet inställt på regeländringen som kommer 2022. Nu lägger vi grunden för att bli vinnare, säger han.

Ferraris varumärke, den stolta svarta hästen, har fått sig en rejäl törn den här säsongen. Det klassiska formel 1-stallet har redan fått en krisstämpel efter säsongens tre första lopp.

Ferrari är inte där man vill och ska vara. I stället för att utmana Mercedes och Red Bull kör man mot mittfältsteamen och kämpar om ströpoäng. Så kommer det också att se ut under resten av säsongen och även nästa år menar Ferraris president John Elkann.

– Vår bil är inte konkurrenskraftig. Det har ni sett på banan och det kommer ni att se igen. Nu lägger vi grunden för att bli vinnare igen när reglerna ändras till 2022, säger han i en intervju för den italienska tidningen La Gazzetta dello Sport enligt Motorsport.

Ferrari har inte tagit en förartitel sedan Kimi Räikkönen vann år 2007 och den senaste konstruktörstiteln kom 2008. Enligt Elkann har årets bil fundamentala problem som funnits med i bilden i många år.

– I år är vi inte konkurrenskraftiga på grund av projektfel. Vi har också haft strukturella problem som funnits länge på den aerodynamiska sidan. Vi har också tappat mycket motorkraft.

– Vi måste vara realistiska och medvetna om de svagheter vi har levt med i ett decennium och som understrukits i samband med övergången till hybridmotorer, säger han.

John Elkann och Mattia Binotto står bredvid varandra.
Bildtext John Elkann och Mattia Binotto.
Bild: XPB Images

Tunga år även tidigare

Elkann anser också att det är viktigt med transparens just nu och påminner samtidigt om att Ferrari haft det motigt även tidigare.

– Fansen lider lika mycket som vi gör och därför är det viktigt att vara ärlig och tydlig. Vi har en lång väg att gå. När Jean Todt öppnade titelsviten år 2000 kom vi från en torka som varade i över 20 år. Det tog tid att göra Ferrari framgångsrikt igen, säger han.

När Ferrari efter säsongens första race i Österrike valde att plocka in nya delar tidigare än planerat sa vd:n Louis C. Camilleri att Mattia Binotto var rätt man att leda stallet. Även Elkann har samma åsikt.

– Jag har fullt förtroende. Mattia har egenskaper att skapa en ny vinnarcykel och han var i Ferrari redan under Todts och Schumachers tid. Han vet hur man vinner och från och med nästa år kommer han att arbeta med två förare som är unga och ambitiösa, säger Elkann.

Diskussion om artikeln