Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livsmedelverket: Kaninpesten har påträffats i Finland för första gången

Från 2020
En svart citykanin sitter på en gräsmatta.
Bildtext Vildkaninen, även känd som citykaninen.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Ett fall av kaninpest eller myxomatos har påträffats hos en död vildkanin i Esbo, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Det här är första gången sjukdomen påträffats i Finland.

Myxomatos är en sjukdom som orsakas myxomaviruset. Sjukdomen förekommer på flera håll i världen, bland annat Europa, USA och Australien.

Myxomatos påträffades för första gången i Sydamerika på 1800-talet. På 1950-talet försökte man utrota kaniner i Frankrike genom att introducera sjukdomen i landet. Senare försökte sig Sverige på samma strategi.

Viruset orsakar allvarliga symtom hos kaniner och leder oftast till döden. Sjukdomen kännetecknas av svullna, variga ögon, knölbildning i skinnet och svullet huvud.

Smittar inte människor

Sjukdomen smittar inte människor eller andra djur. Både skogs- och fältharen kan smittas av sjukdomen. Sjukdomen sprids huvudsakligen via direktkontakt mellan kaniner. Den kan också spridas via infekterad föda, stickande insekter eller föras vidare av fåglar.

Det går att vaccinera kaniner som hålls som sällskapsdjur mot sjukdomen, men vaccinet är inte tillgängligt i Finland för tillfället. Sjukdomsfallet bekräftades genom ett samarbete mellan Livsmedelsverket och Helsingfors universitet.

Livsmedelsverket följer med läget och tar emot döda vildkaniner för undersökning om djuret nyligen har dött och är helt. Närmare anvisningar går att få på Livsmedelsverkets hemsida.

Källor: Livsmedelsverket