Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Verksamhetsledaren för Ekenäs centrumförening slutar - samarbetet med staden har haltat

Från 2020
Potatis i ett torgstånd.
Bildtext Samarbetet kring praktiska saker som gäller torgverksamheten i Ekenäs har inte fungerat friktionsfritt.
Bild: Yle/Minna Almark

Ekenäs centrumförenings verksamhetsledare Gunilla Starck har sagt upp sig. En orsak är att samarbetet med staden inte har fungerat.

Samarbetssvårigheterna handlar bland annat om praktiska detaljer kring torgverksamheten, som sköts av centrumföreningen.

Efter att staden sålde det gamla stadshuset har det bland annat varit oklart vilka sopkärl torghandlarna får använda och var de kan förvara sina bord och bockar.

- Det är små saker, men om man ska få verksamheten att löpa så måste de fungera, säger Gunilla Starck.

Ett gult stenhus.
Bildtext Ekenäs gamla stadshus såldes i höstas.
Bild: Petra Thilman / Yle

Enligt henne har det varit svårt att få stadens tjänstemän att förstå hur den praktiska verksamheten fungerar och att få svar på saker och ting.

- Man får inte riktigt gehör och ibland väldigt konstiga svar. För mig som också är politiker har det öppnat ögonen - det är inte så enkelt när man är på andra sidan.

Stannar tills föreningen hittat ny verksamhetsledare

Gunilla Starck började som verksamhetsledare för centrumföreningen den andra september 2019. Det betyder att hon suttit på posten i elva månader.

Jobbet är väldigt mångsidigt och man lär känna många människor, säger hon. Samtidigt är lönen rätt låg i förhållande till arbetsmängden. Coronaepidemin har dessutom gjort att antalet arbetstimmar blev färre under våren.

- Jag brukar säga att pengar inte är allt i livet, men ibland är det ändå så, konstaterar Starck.

En SFP-politiker i Raseborg som heter Gunilla Starck.
Bildtext Gunilla Starck är också SFP-politiker.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hon har tänkt avgå då föreningen har hittat någon som kan ta över hennes post.

- Jag stannar så länge att de hittar en ny och så att jag hinner köra in den personen några dagar. På det sättet får den personen en bra start och får veta det jag vet.

Ett mångsidigt men tungt jobb

Centrumföreningen har bytt verksamhetsledare relativt ofta. Det har också förekommit en del kritik av tidigare verksamhetsledare. Bland annat har arbetsbördan upplevts vara för stor för en deltidsanställd.

- Jobbet kräver en hel del, man ska vara mångsidig och kunna vara flexibel. Man orkar en tid, men kanske inte så länge, konstaterar Starck.

Ekenäs centrumförening grundades år 2008 och har för tillfället lite på 70 medlemmar.

Målet var att göra centrumområdet attraktivare för både turister och ortsbor. Föreningen jobbar bland annat med att utveckla centrumkärnan på lång sikt.

Diskussion om artikeln