Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag kommer ihåg när jag grät och mamma sa: Amanda sluta om det känns så där" – nu berättar PK-35:s Amanda Rantanen om sina ätstörningar och hur svårt det var att prata om dem

Från 2020
Jalkapalloilija Amanda Rantanen
Bildtext Amanda Rantanen.
Bild: Jari Kärkkäinen/ YLE

Amanda Rantanen säger att ätstörningar är det värsta som hon har upplevt och gjort mot sig själv. Nu vill PK-35:s ligaspelare dela med sig av sin historia för att andra ska våga be om hjälp. "Jag önskar att jag skulle ha varit så modig att jag skulle ha vågat göra det", säger hon till Yle Urheilu.

Ungefär fem år har gått sedan allt började. Ätstörningarna som fick Amanda Rantanen att gå ner över tio kilo i vikt, tappa muskelmassan och tvivla på sig själv.

I en intervju med Yle Urheilu berättar Rantanen om sina problem, hur det var när allt såg mörkt ut och vägen tillbaka till en ligaspelare i fotboll.

Då allt startade kände hon att hon varken räckte till i privatlivet eller på fotbollsplanen.

– Jag ville på något sätt vara annorlunda. Jag ville inte äta. Ganska fort blev bilden av kosten också felaktig. En banan kunde kännas som en fiende. Till slut spydde jag upp mat, säger Rantanen.

Våren 2016 åt Rantanen lite och tränade mycket. Hon hade löpförbud i en månad, men tränade varje dag på gymmet. När hon fick springa igen ökade träningstaken radikalt.

– Jag var helt slut hela tiden, men åt ändå nästan ingenting. Jag kunde inte spela fotboll på grund av vristproblem och det förvärrade säkert allt.

Skador begränsade henne

Amanda Rantanen har levt för fotbollen hela sitt liv. Hennes föräldrar har spelat fotboll på hög nivå och dottern har alltid varit talangfull.

Jalkapalloilijat PK-35 naiset, hyppäävät ilmaan.
Bildtext Amanda Rantanen (till vänster) vill berätta om sina problem för att hjälpa andra.
Bild: Jari Kärkkäinen/ YLE

Rantanen vann FM-guld för B-juniorer i PK-35, spelade i juniorlandslaget och tog snabbt kliv framåt i finländsk fotboll. 2015 gick hon till HJK och målet var att etablera sig i Helsingforslaget.

Skador begränsade tidigt hennes framfart i HJK – och det påverkade också självförtroendet. Dessutom fick hon höra tuffa ord från lagkamrater.

– Jag tänkte att det inte är någon mening med att spela om jag gråter efter varje träning och det känns plågsamt att åka dit.

– Jag kommer ihåg när jag grät och mamma sa: Amanda sluta om det känns så där. Det finns mycket annat i livet utanför fotbollen. Mina föräldrar stöttade mig väldigt mycket.

Närmaste vännerna tog kontakt med mamman

Rantanen tillhörde HJK när hennes personliga problem hopade sig. Klubben uppfattade inte hur dåligt hon mådde.

2016 var Rantanen 18 år.

– Om någon utomstående hade frågat hur jag har det, hade jag kanske kollapsat eller på något sätt klarat av att berätta. Eller så hade man märkt det – men det hände inte. Jag vill inte skylla på någon. Jag var skadad och fokus låg inte på mig.

Jag är tacksam mot mina vänner, min familj och mina närmaste. Tack vare dem har jag tagit mig ur det här. Min pojkvän har hjälpt mig så att jag står här

Hon hoppas att det skulle finnas en person i varje klubb som skulle bry sig om hur spelarna verkligen mår.

– Och att man inte alltid skulle fråga om det tar ont i vristen, utan hur man mår som människa och hur det går i livet.

Under den här perioden tog Rantanens närmaste vänner kontakt med hennes mamma.

– Jag är tacksam mot mina vänner, min familj och mina närmaste. Tack vare dem har jag tagit mig ur det här. Min pojkvän har hjälpt mig så att jag står här.

Har gjort succé i år

Vintern 2017 spelade Rantanen fotboll igen, men hon insåg direkt hur svag hon var. Det året är också som i ett töcken.

– Jag fattade att jag är tvungen att äta.

– Nu kan jag blicka tillbaka på allt som en äldre och annorlunda Amanda. Om någon annan hade kunnat berätta eller jag hade kunnat läsa om det jag upplevde själv, hade jag kanske förstått hur jag hade det.

PK-35:s Amanda Rantanen.
Bildtext Amanda Rantanen har spelat starkt under första delen av ligasäsongen.
Bild: Lehtikuva

Hon säger också att det hade hjälpt om hon hade fått prata med någon, men hon vågade inte. Det tog ett par år innan hon pratade om allt med sina närmaste.

– Jag vet att de skulle ha gjort allt för att hjälpa mig, men jag klarade inte ens av att medge hur det låg till för mig själv.

Nu spelar Amanda Rantanen i liganykomlingen PK-35 från Helsingfors. Laget har startat säsongen bättre än många trodde och Rantanen har gjort fyra mål.

– Jag har förälskat mig i fotbollen igen. Jag väntar varje dag på träningen och helgens match är veckans höjdpunkt. Det känns underbart att jag har hittat samma glöd som jag hade som yngre.

Texten bygger på Yle Urheilus artikel ”Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen selätti syömishäiriön ja synkät ajat – nyt hän haluaa toimia esikuvana nuorille”.

Diskussion om artikeln