Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Tervo har hittat rätt i teknikdjungeln men skyndar långsamt: ”Min karriär som toppidrottare har först kommit i gång”

Från 2020
Krista Tervo poserar.
Bildtext Krista Tervo har förbättrat det finländska rekordet två gånger i sommar.
Bild: Lehtikuva

Två finländska rekord i år och en sjunde plats på världsrankingen ger mersmak. Krista Tervo har varit en av den finländska friidrottssommarens stora stjärnskott. Den teknikförändring hon gjorde för ett par år sen har gett resultat.

Krista Tervo har förbättrat sitt personliga rekord med över två meter i sommar.

I sin första tävling för säsongen klämde hon till med 71,93, vilket var nytt finländskt rekord. I lördags förbättrade hon den noteringen ytterligare då hon kastade 72,12.

Hon beskriver sommaren som en fullträff med tanke på hur läget såg ut i våras.

– Det var en fantastisk känsla då det blev klart att det kommer att arrangeras tävlingar. Det var en stor grej. Att jag satte rekord genast i första tävlingen gjorde inte saken sämre. Jag fick ett kvitto på att träningen har gett resultat, säger hon till Yle Sporten.

Kasttekniken sitter äntligen

Krista Tervos utvecklingskurva pekar spikrakt uppåt. Hon skördar nu frukterna av den förändring hon gjorde i sin kastteknik för ett par år sen.

Hon utför numera fyra rotationer innan hon slungar i väg släggan, jämfört med tre rotationer tidigare.

Jobbet har pågått i ett par år och har inte alltid varit en dans på rosor.

– Tekniken har alltid varit min svagaste sida. Jag är explosiv och min inställning har alltid varit att ta i för fulla muggar. Att kasta med fyra rotationer ställde till med bekymmer, men nu har jag lärt mig att inleda kasten lugnare, medger Tervo.

– Förra sommaren blev det en del djupdykningar. I år känns det som att jag fått det att stämma och att tekniken börjar sitta i ryggraden.

Krista Tervo jublar efter rekordkast.
Bildtext Krista Tervo har kastat två gånger finländskt rekord i Somero.
Bild: Lehtikuva

Blåvit spetskompetens i slägga

Häcklöparna med Annimari Korte i spetsen må ha stulit friidrottsrubrikerna i sommar, men de finländska släggkastarna har i internationell jämförelse hållit till och med högre nivå.

Aaron Kangas ligger fyra på världsrankingen med sitt personliga rekord 77,82 medan Tervo är sjua och blott 17-åriga Silja Kosonen åtta på damsidan.

Den mångfaldiga stortävlingsdeltagaren David Söderberg har noterat framstegen med glädje. Han poängterar att det är ett gediget och målmedvetet arbete som ligger bakom resultaten.

– Släggkastarna har inte fått den synlighet de borde ha fått jämfört med andra grenar.

Söderberg förväntar sig ännu längre kast i framtiden av de finländska släggstjärnorna, men poängterar också att det skulle vara minst lika viktigt att få upp lägstanivån. Annars kan det bli tufft i mästerskap.

– Också under din sämsta dag måste du göra ett resultat som du tar dig till final med. Att bygga upp den nivån kan ta tid. De riktigt långa kasten är viktiga men också jämnheten, säger Söderberg till Yle Sporten

Det stora målet: OS 2024

För att ta sig till final i VM i Doha i fjol krävdes ett kvalresultat på dryga 71 meter. Krista Tervo säger att hennes rutinnivå ligger på ungefär 70 meter för närvarande.

Hon skrattar högt då hon får frågan om hur trygg hon skulle känna sig om kvalet till OS i Tokyo skulle ha ägt rum den här sommaren. Hon samlar sig sen snabbt och svarar:

– Ganska trygg. Å andra sidan har jag inte så mycket erfarenhet så visst är det alltid möjligt att resultaten kan variera. Men jag tror att jag skulle ha kapacitet att nå min egen nivå i kvalet.

David Söderberg
Bildtext David Söderberg fungerar numera som SFI:s grenchef i slägga.
Bild: Tomi Hänninen

David Söderberg betonar att vägen till den yttersta världseliten kan vara både snårig och tung.

– Det gör ont att kasta slägga kan jag berätta. Fingrarna är blodsprängda och ryggen och knäna är sjuka. Men då du får den perfekta träffen känns det ingenstans. Jobbet där emellan kan vara smärtsamt, säger han.

Krista Tervo är medveten om realiteterna. Hon är redo att satsa många år.

– Inget tyder på min att motivation skulle tryta. Tvärtom, nu först börjar jag känna att min karriär som toppidrottare har kommit igång. Först nu kastar jag så långt att det är vettigt att tänka på att göra väl i från sig i stortävlingar. Kanske inte de närmaste åren, men nog i framtiden.

Hon nämner OS i Paris 2024 som ett lämpligt mål på längre sikt.

– Jag känner på mig att jag kan vara med och kämpa i finalen då. Om 3–4 år hoppas jag vara åtminstone nära världseliten.

Silja Kosonen flåsar i nacken

Tervo har dessutom nu en sparringpartner av hög kaliber på hemmaplan. Unga Silja Kosonens färska rekord, 71,34, är det längsta kastet någonsin av en 17-åring.

– Hon har potential till vad som helst. Hennes långa kast sporrar mig också. Det var inspirerande att se henne kasta i Somero, säger Tervo.

David Söderberg påminner om att ingen släggkastare är fullärd som tonåring.

– Olli-Pekka Karjalainen kastade 78 meter som 18-åring. Hoppas Kosonen orkar jobba för man brukar säga att en släggkastare är som bäst vid 30-årsåldern.

Diskussion om artikeln