Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Carolina Mikander driver fadderverksamhet för bin: "Det är viktigt att få folk att förstå hur dålig situationen med bina är"

Från 2020
Carolina Mikander
Bildtext Mikander satte igång fadderverksamheten för bin i början av juli.
Bild: Milena Hackman / Yle

Fadderverksamheten i Finland berör inte bara barn och djur, utan nu också bin. Genom att bli fadder för bin kan man ge stöd åt biodlingar.

Carolina Mikander, som driver klättercentret Grottan i Borgå, har en egen biodling på sidan om. Mikander har ett stort intresse för pollinerande insekter och har nu även börjat med fadderverksamhet för bin.

Under våren 2020 tvingades Mikander stänga dörrarna för sitt klättercenter och började jobba på Marbacka bigård. Där lärde hon sig att sköta om en biodling.

– Jag blev intresserad av bin när jag jobbade på Marbacka bigård. Så det kändes naturligt att skaffa bin hem också, säger Mikander

Marbacka gård, där Mikander fortfarande jobbar några dagar i veckan, ligger inte långt från hennes hem i Lovisa. Hon har alltså nära till hjälp om hon behöver fråga något om bina.

Bin
Bildtext Innan man skaffar sig en egen biodling lönar det sig att gå en kurs i biodling.
Bild: Yle/Lotta Sundström

– Det lönar sig att gå kurser innan man börjar odla bin. Jag fick lära mig av personer som har jobbat med biodling i trettio eller fyrtio år. Det är lätt att fråga hjälp av dem.

Med bin handlar det inte om individer utan om samhället

Mikander är intresserad av bisamhällen och deras sätt att fungera.

– De är så annorlunda om man jämför med människor. Med bin handlar det inte om individer utan om samhället och de är redo att ge sina liv för samhällets skull. Det är fascinerande.

Mikander har för tillfället två bisamhällen i sin odling hemma hos sig.

– Förhoppningsvis blir det fler nästa sommar. Det är bra att börja med några stycken samhällen. Det har varit tillräckligt mycket arbete med bara två stycken.

Verksamheten finns till för att hjälpa bin

Mikander säger att situationen angående pollinerande insekter för tillfället är ganska dålig. I värsta fall kan insekterna dö ut.

Hon satte igång verksamheten för bi-fadderskap för att ge en möjlighet för intresserade personer att hjälpa till. Verksamheten drivs i samarbete med Marbacka bigård.

Carolina Mikander i biodlarmundering
Bildtext Mikander har en egen biodling hemma i Sarvlax, i Lovisa.
Bild: Carolina Mikander

– Som bifaddrar har människor möjlighet att komma och hälsa på, i Marbacka eller hos mig i Sarvlax, för att få se hur biodlingar fungerar. Man betalar några euro extra för en burk honung, som levereras hem med posten.

På webbplatsen Mehilaiskummit.fi kan man bli fadder. Verksamheten har varit i gång i tre veckor.

– Det är redan fem eller sex stycken som är intresserade av att bli faddrar. Jag tror att det kommer bli fler och fler intresserade.

Sociala medier som en källa för information

Mikander säger att hon också försöker lägga ut information på sociala medier, om sådant som kan intressera en del, men också sådant som kan få folk att handskas mera varsamt med bin.

– Det är viktigt att få folk att förstå hur dålig situationen med bina är för tillfället, och hur det kommer bli ännu värre om vi inte tar initiativ.

Mikander har många bollar i rullning samtidigt men verkar inte se det som ett problem.

Eftersom att bina övervintrar behöver man inte ta hand om dem så mycket under höst- och vintertid. Största delen av arbetet görs under somrarna.

– Om man är intresserad av något så hittar man tid för det.