Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ekonomisk kris i Nordafrika i pandemins spår - allt fler tunisier kommer i småbåtar över till italienska Lampedusa

Från 2020
Migranter i en liten båt som anlände till Lampedusa på onsdagen. Lampedusa är en av de Pelagiska öarna. Den italienska ögruppen ligger mellan Tunisien och Sicilien.
Bildtext Migranter i en liten båt som anlände till Lampedusa på onsdagen. Lampedusa är en av de Pelagiska öarna. Den italienska ögruppen ligger mellan Tunisien och Sicilien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bara under natten mellan tisdag och onsdag kom över 300 människor i småbåtar till ön Lampedusa. De flesta av migranterna var tunisier. Det italienska inrikesministeriet klagar över ett "exceptionellt flöde av ekonomiska migranter" i coronapandemins spår.

På en mycket kort tid har antalet små grupper som tar sig självständigt över från Tunisien till den italienska ön Lampedusa mångdubblats, enligt det italienska inrikesministeriet.

Nästan hälften av de kring 11 000 migranter som tog sig i land i Italien under den senaste veckan kom från Tunisien, enligt officiella italienska siffror. De flesta av migranterna var dessutom tunisier.

De övriga migranterna och flyktingarna som tog sig över Medelhavet till Italien under veckan kom huvudsakligen från Libyen.

Enligt italienska medier kom alltså 13 båtar med totalt över 300 människor till Lampedusa bara under natten mellan tisdag och onsdag. De flesta av dem var tunisier.

Nyligen anlända migranter satt uppradade på kajen i Lampedusa på onsdagen, medan en turisbåt med italienska turister passerade.
Bildtext Nyligen anlända migranter satt uppradade på kajen i Lampedusa på onsdagen, medan en turistbåt med italienska turister passerade.
Bild: AFP / Lehtikuva

Italienska medier har visat en hel del bilder från Lampedusa på mötet mellan turister och migranter på den lilla ön.

Italien förklarar den plötsliga tillströmningen av migranter från Tunisien med den ekonomiska kris som drabbat Nordafrika, precis som den övriga världen, i coronapandemins spår.

Coronarestriktioner komplicerar situationen ytterligare

Det italienska inrikesministeriet klagar över att situationen kompliceras betydligt av coronapandemin, eftersom alla migranter som tar i land i Italien måste testas och sättas i karantän.

På Lampedusa finns en liten mottagningscentral med plats för ett tusental människor. Den blir snabbt full, migranter flyttas vidare och om ett par dagar är mottagningscentralen överfull igen.

I tisdags anlände 200 migranter från Lampedusa till Porto Empedocie på Sicilien.
Bildtext I tisdags anlände 200 migranter från Lampedusa till Porto Empedocie på Sicilien.
Bild: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Den 16 juli återupptog Italien återsändandet av tunisiska migranter till Tunisien. Då flögs 80 tunisier tillbaka till hemlandet och Italien vill snabbt öka antalet migranter som de skickar tillbaka till Nordafrika.

Än en gång kräver Italien också att EU ska ta mer ansvar för migranterna som kommer över Medelhavet till Italien.

Källa: AFP