Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Restaurang i Karis stängs efter besök av coronasmittade kunder - kontakta smittskyddsteamet i Raseborg om du har besökt restaurangen i torsdags

Från 2020
Uppdaterad 30.07.2020 13:11.
Köttkontrollen i Karis.
Bildtext Restaurang Köttkontrollen i Karis.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Restaurang Köttkontrollen i centrala Karis har haft besök av kunder som är smittade av coronaviruset. Personalen går nu i karantän och restaurangen öppnar igen i augusti.

Restaurangen meddelade om det skedda på sin Facebooksida på onsdag kväll (29.7).

Personalen i karantän

Kunderna hade besökt restaurangen en knapp vecka tidigare, på torsdag den 23 juli.

Restaurangpersonalen gick i karantän i går och restaurangen öppnar igen någon gång i augusti.

Kunder ska kontakta smittskyddsteam

I ett meddelande till allmänheten uppmanar Raseborgs stad personer som har besökt restaurang Köttkontrollen i Karis inomhus på torsdagen den 23.7.2020 mellan klockan 18 och 21 att kontakta stadens smittskyddsteam på nummer 019 289 3111.

Det här numret ska enbart personer som kan ha blivit utsatt för smitta ringa. Det är inte till för annan information, enligt Tove Wide, chefsläkare samt ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar i Raseborg.

Är man sjuk ska man inte gå på festival, utan då ska man gå på test

― Chefsläkare Tove Wide

Större risk när folk från olika regioner samlas

Med tanke på kommande större evenemang gäller det att komma ihåg att risken för att bli smittad av covid-19 är något större när folk från olika regioner samlas, enligt Wide.

- Är man sjuk och har lite ont i halsen eller har lite stegring eller lite snuva eller någonting annat, ska man inte gå på festival, utan då ska man gå på test.

Trots nyheterna om att covid-19-viruset har konstaterats både på ett skriftskolläger i Lojo och på en restaurang i Karis, kan man inte dra slutsatsen att coronaviruset börjar finnas i större omfattning än förut i Västnyland, anser Tove Wide.

- Om det handlar om fall som man räknar på ena handens fingrar, så är det för tidigt att säga om det här är en trend eller inte.

Uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd visar att antalet personer som har konstaterats ha coronaviruset i Raseborg har stigit från 28 till 29 efter fallet i Köttkontrollen. Det är ändå inte säkert att ökningen beror på just det fallet.

30.7.2020 9.59 Artikeln har uppdaterats med informationen om att kontakta smittskyddsteamet.

30.7.2020 13.01 Artikeln har uppdaterats med svar av Tove Wide och uppgifter från THL om antal smittade i covid-19 i Raseborg.