Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart kan resenärer testas för covid-19 på Helsingfors-Vanda flygplats – en hälsorådgivningspunkt byggs som bäst

Från 2020
Resenärer i munskydd går på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Helsingfors-Vanda flygplats får en egen coronahälsorådgivning. Resenärer ska kunna testas för covid-19 på plats.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors-Vanda flygplats får en hälsorådgivning och en punkt för coronaprovtagning. Ett område för det här syftet byggs som bäst som en del av det landsomfattande beredskapsunderhållet.

Vanda stad och HUSLAB ansvarar för hälsorådgivningen och coronaprovtagningen vid flygplatsen. Också Finavia är med i samarbetet.

Resenärer kan vid hälsorådgivningen få råd och vårdarna på plats bedömer behovet för coronatest. Rådgivningen ansvarar för att ge instruktioner om vidare behandling om provsvaret är positivt.

Alla resenärer kommer inte att testas, utan endast de som har symtom som tyder på viruset eller de som annars misstänks smittade testas.

Alla resenärer får coronadirektiv

I ett pressmeddelande säger Vanda stad att de som testas för covid-19 på flygplatsen inte får använda kollektivtrafik då de lämnar flygplatsen. Vid behov uppmanas de i stället använda taxi.

Finavia har under hela våren delat ut Institutet för hälsa och välfärds direktiv för resenärer. De här fortsätter att delas ut.

De resenärer som reser till Finland från länder där institutet rekommenderar frivillig karantän får på flygplatsen information om det här. De uppmanas också söka vård om de får symtom.

Diskussion om artikeln